Ekonomija Vesti Zrenjanin

Struja od danas skuplja za osam, a gas za 11 odsto

cena električne energije
Foto: Pixabay

Za domaćinstva u Srbiji od danas će cena električne energije biti veća za osam a gasa za 11 odsto. Prosečna cena struje sa porezima i taksama će iznositi 12,40 a gasa 4,50 dinara po kilovat-satu.

 

Agencija za energetiku Republike Srbije je krajem novembra dala saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Italijanska kompanija traži motivisane mlade inženjere mašinstva

 

Prosečna cena električne energije za domaćinstva utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju. Ona bez poreza i taksi iznosi 8,796 dinara po kilovat-satu, odnosno 12,40 dinara sa porezima i taksama. Veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto.

 

Agencija za energetiku dala je saglasnost i na odluke o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje.

 

Nova prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji iznosi bez poreza i taksi 4,08 dinara po kilovat-satu, odnosno 4,50 dinara sa porezima i taksama. To je za 11 odsto više u odnosu na dosadašnju cenu.

 

Računica Agencije za energetiku

 

Prema računicama Agencije za energetiku, sa ovim povećanjem će domaćinstvima sa potrošnjom od 400 kilovat časova, što je nešto iznad našeg proseka, račun biti uvećan za oko 300 dinara.

 

Za one koji se greju na termoakumulacione peći i kod kojih je veće učešće noćne, niže tarife, uvećanje će iznositi oko 1.000 dinara u odnosu na sadašnji račun. Poskupljenje će najviše osetiti oni koji imaju etažno grejanje ili se greju grejalicama.

 

Oni troše više struje po skupljoj tarifi i njihov januarski račun će biti veći u odnosu na decembarski za oko 1.600 dinara.

 

Nove cene električne energije i prirodnog gasa primenjivaće se počev od 1. januara 2023. godine.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„I nakon ovih korekcija, cene struje i prirodnog gasa za garantovano i javno snabdevanje, bez taksi i poreza, i dalje su jedne od najnižih u Evropi“, saopštila je Agencija za energetiku.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz