• Stečajevi u nekadašnjim privrednim gigantima: Neki traju duže od decenije

    Samo zahvaljujući kvartalnim izveštajima, koje su stečajni upravnici obavezni da dostave Privrednom sudu u Zrenjaninu, a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika da ih objavi, moguće je saznati kako teku stečajevi u nekim od bivših privrednih giganata srednjeg Banata. Za neke smo i zaboravili da su postojali, mlađe generacije za pojedine nikada nisu ni čuli, a […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Stečajevi u nekadašnjim privrednim gigantima: Neki traju duže od decenije

    Samo zahvaljujući kvartalnim izveštajima, koje su stečajni upravnici obavezni da dostave Privrednom sudu u Zrenjaninu, a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika da ih objavi, moguće je saznati kako teku stečajevi u nekim od bivših privrednih giganata srednjeg Banata. Za neke smo i zaboravili da su postojali, mlađe generacije za pojedine nikada nisu ni čuli, a stečajni postupci u njima još nisu završeni.

     

    Tako je, na primer, stečaj u zrenjaninskom preduzeću „Naftagas montaža“ i dalje u toku, iako je od njegovog početka prošlo gotovo 13 godina. Prema kvartalnom izveštaju za period januar – mart, koji je sudu podnela stečajna upravnica Jelica Vukolić, izgleda da najviše posla ima oko izjašnjavanja po pritužbama poverilaca u ovom maratonskom stečaju. Stranke se, naime, žale na rokove, odnosno na pitanje razumnog roka suđenja.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Potrebno oko 400 radnika različitih profila, od prvog do sedmog stepena stručne spreme

     

    Stečaj i dalje traje u „Zrenjaninskoj industriji piva“. Pokrenut je pre trinaest godina, dobar deo imovine je rasprodat, ali okončanje postupka još nije na vidiku. Stečajni upravnik pivare Dragan Božić nije previše opširan u svom izveštaju, pa u ovom poslednjem nema naznaka šta još treba da se desi da se stečaj privede kraju.

     

    Stečajevi u firmama „Banat seme“ i „Autobanat“

     

    U „Banat semenu“ stečaj je otvoren 2011. a u međuvremenu je okončan. Međutim, nastavljen je nad stečajnom masom. Stečaj u „Autobanatu“ otvoren je 2010. a okončan 2018. godine. No, stečajni postupak nad stečajnom masom i dalje je u toku, a ovaj proces se neće privesti kraju sve dok se ne okončaju parnice koje vodi „Autobanat“ ili koje se vode protiv njega.

     

    U stečaju je i žitištanski „Agroživ“, i to od 2016. godine. Sve dok se ne prodaju žigovi i poslovni prostor, ovaj postupak se neće završiti. Zanimljivo je da je prodaja preostale imovine „Agroživa“ do sada oglašavana sedam puta, ali zainteresovanih za nju nije bilo. Šta će stečajna upravnica Dragica Arsić i Odbor poverilaca odlučiti, za sada se ne zna, a stečaj će trajati sve do konačne odluke.

     

    U stečaju je od 2016. i „Žitoprodukt“. Iako je prošlo već sedam godina, postupak se praktično nije mrdnuo od početka.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Dušeci koji rešavaju problem tokom dugog bolovanja

     

    Zanimljivo je da računi većine ovih nekadašnjih privrednih lidera u regionu nisu prazni. Na nekima se nalazi i zavidna količina novca. „Žitoprodukt“ samo od zakupa pogona i drugih objekata mesečno ubere ozbiljan novac, a na računu „Banat semena“, na primer, oročeno je 57 miliona dinara. Uz to, ovo preduzeće potražuje još 81,8 miliona dinara. S druge strane, stečajni troškovi se prave bilo da su u pitanju klasični stečajevi ili procesi nad stečajnom masom.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]