• Stečaj u Industriji mesa BEK i dalje traje: Od imovine ostali pištolji i meci!

    Iako zvuči neverovatno, stečaj u nekadašnjoj zrenjaninskoj Industriji mesa BEK i dalje traje. Kako je sedište BEK-a u međuvremenu registrovano u Beogradu, on se vodi pred Privrednim sudom u glavnom gradu Srbije.   Treći po redu stečajni postupak u bivšem gigantu mesne industrije Jugoslavije otvoren je 2016. godine na predlog preduzeća „Davidović & company“ iz […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Stečaj u Industriji mesa BEK i dalje traje: Od imovine ostali pištolji i meci!

    Iako zvuči neverovatno, stečaj u nekadašnjoj zrenjaninskoj Industriji mesa BEK i dalje traje. Kako je sedište BEK-a u međuvremenu registrovano u Beogradu, on se vodi pred Privrednim sudom u glavnom gradu Srbije.

     

    Treći po redu stečajni postupak u bivšem gigantu mesne industrije Jugoslavije otvoren je 2016. godine na predlog preduzeća „Davidović & company“ iz Bogatića.

     

    U trenutku otvaranja stečaja, račun BEK-a bio je u blokadi tri godine. Prema podacima Narodne banke Srbije, u tom trenutku račun dužnika bio je u blokadi na iznos od 133.074.773 dinara. Tadašnja privremena stečajna upravnica je izjavila da dužnik poseduje imovinu, ali da nije mogla da stupi u kontakt sa zakonskim zastupnikom preduzeća. Stoga nije imala uvid u podatke i nekretnine.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninska IT scena: Istorija, izazovi i prilike (Video)

     

    U međuvremenu je i promenjen stečajni upravnik, koji je u poslednjem podnetom izveštaju naveo da je na računu BEK-a u septembru bilo svega 8.656 dinara.

     

    Inače, u toku stečajnog postupka, Privredni sud u Beogradu je utvrdio konačnu listu priznatih i osporenih potraživanja razlučnih i stečajnih poverilaca. Ukupna priznata potraživanja iznose 75,7 miliona dinara.

     

    Zanimljivo je da se na spisku imovine BEK-a, koja je preostala, nalazi pet pištolja i 55 metaka kalibra 7,65 milimetara, kao i tri rashodovana vozila. Istina, postoje i stanovi koji su u otkupu, a o tome je podatke poslala „Gradska stambena agencija“ iz Zrenjanina.

     

    BEK žrtva privrednog kriminala

     

    Podsetimo, na aukciji u Novom Sadu, aprila 2006. godine, Agencija za privatizaciju je 70 odsto kapitala BEK-a prodala fizičkom licu Milošu Joviću. Radnici su tada tvrdili da je kupac, u stvari, preduzetnik Vladan Beštić, a da je Jović zapravo njegov vozač. Beštić je već bio poverilac BEK-a iz prvog stečaja.

     

    Iako je obećao pokretanje proizvodnje, novi vlasnik nije uradio ništa, pa je nakon privatizacije BEK ubrzo otišao u drugi stečaj. Interesantno je da se u jednom trenutku BEK pojavio kao prvo preduzeće iz Srbije koje je tužilo Republiku Hrvatsku zbog oduzete imovine. Kako je objavljeno pre tri godine, predmet spora je zgrada stovarišta i magacina, koja se nalazi u Rijeci. O daljoj sudbini ove tužbe, ali i nekretnine, ništa se ne zna.

     

    Inače, u jednom neuspešnom pokušaju prodaje imovine, sada već davne 2014. godine, kupcima je ponuđen kompleks u Beogradskoj 44, u kojoj se nalaze proizvodni pogon, upravna zgrada, restoran, kuhinja i drugo, a koja je sazidana na zemljištu u državnoj svojini, na kojem dužnik ima pravo korišćenja. Ukupna površina zgrada je blizu 20.000 kvadratnih metara, procenjene tržišne vrednosti oko 257 miliona dinara. Prodaja je, međutim, odložena zbog nerešnih imovinsko – pravnih odnosa nad parcelama koje su ponuđene kupcima.

     

    Šta se kasnije dešavalo, javnosti je ostalo nepoznato. Baš kao što su ostale nepoznate i mnoge druge stvari u vezi sa BEK-om, koji je postao žrtva privrednog kriminala.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Za sada je jedino jasno da od sve te pobrojane imovine, sedam godina kasnije, ostadoše samo pištolji i rashodovana vozila.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]