• Zrenjaninska IT scena: Istorija, izazovi i prilike (Video)

    IT industrija se danas uzima kao najzdraviji i najperspektivniji deo, ne samo naše privrede, nego i globalno gledano. Zrenjanin poslednjih desetak godina beleži ozbiljan razvoj IT sektora, ali i veoma razvijenu zajednicu koja je godinama domaćin celoj regionalnoj IT sceni. Kakvi su bili počeci i šta moramo još sve da uradimo kako bi Zrenjanin postao […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjaninska IT scena: Istorija, izazovi i prilike (Video)

    IT industrija se danas uzima kao najzdraviji i najperspektivniji deo, ne samo naše privrede, nego i globalno gledano. Zrenjanin poslednjih desetak godina beleži ozbiljan razvoj IT sektora, ali i veoma razvijenu zajednicu koja je godinama domaćin celoj regionalnoj IT sceni. Kakvi su bili počeci i šta moramo još sve da uradimo kako bi Zrenjanin postao IT centar, saznaćete u specijal epizodama DigiTalk podcasta o zrenjaninskoj IT sceni.

     

    Ako bismo pokušali da odredimo neki zvaničan datum početka okupljanja zrenjaninske IT scene i zajednice, to bi možda mogao da bude 17. decembar 2011. godine. Tada je u zgradi Vodotornja, u prostorijama Poslovnog inkubatora Zrenjanin, održana mala internet konferencija 9 Links u organizaciji nekoliko entuzijasta ili, što bismo danas rekli, early adoptera.

     

    Posle ovog događaja stvari u Zrenjaninu počinju nekako brzo da se razvijaju kada je u pitanju IT zajednica i generalno razvoj IT scene kao dela privrednog kapaciteta grada.

     

    Usledila je prva velika IT konferencija 2013. godine. Godinu dana kasnije otvorena je i kancelarija velike IT kompanije Levi9 koja je do tada poslovala samo u Novom Sadu. Od tada, ređale su se konferencije godinu za godinom, ali i nove IT kompanije: Vega IT Sourcing, Consulteer, Lanaco… Pored kompanija, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ dobija sve više na značaju kako njegovi studenti postaju poželjan kadar za novootvorene IT kompanije.

     

    Zrenjaninska IT scena prepoznata od strane grada

     

    Tokom godina, dosta lokalnih entuzijasta je doprinelo da se o Zrenjaninu priča u superlativu kada je IT scena u pitanju. Tako su mediji neretko pisali o braći Divjak, osnivačima prvog klasičnog startup-a u Zrenjaninu. Zrenjanin je takođe bio jedan od gradova koji su postali dom StartIt centra. U pitanju je mesto koje okuplja mlade zaljubljenike u tehnologiju, te organizuje predavanja, kurseve i meetup-e.

     

    Pored ličnih inicijativa, vrednih studenata koji su želeli da saznaju i nauče više, požrtvovanih profesora i asistenata sa fakulteta „Mihajlo Pupin“, značaj razvoja IT sektora za grad uvidela je i privreda kroz osnivanje zrenjaninskog ICT klastera. On okuplja čitav niz privrednih, obrazovnih i nevladinih inicijativa i subjekata koji žele da naprave pomak kada je u pitanju razvoj ambijenta za dalji razvoj IT industrije u našem gradu.

     

    Ono što je možda presudno za postavljanje ove industrije kao strateške u Zrenjaninu jeste spoznaja punih potencijala i mogućnosti IT-a od strane Grada Zrenjanina i njegove uprave. Uprkos svim izazovima sa kojima se kao društvo borimo u poslednje vreme, ovaj sektor je nekako ostao najčistiji i najreprezentativniji oblik razvoja Zrenjanina i potencijala za mlade u gradu.

     

    zrenjaninska it scena

     

    U aprilu velika DigiTalk konferencija

     

    U susret velikoj konferenciji koju DigiTalk ekipa, na čelu sa Vladom Kovačem, sprema za april u Zrenjaninu (7. – 10. aprila), čime će se nastaviti tradicija velikih IT konferencija u našem gradu, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, urađene su dve specijal epizode DigiTalk podcasta na temu IT scene u Zrenjaninu.

     

    Gosti prve epizode su Nikola Petrov, Operations manadžer u globalnoj kompaniji GoDaddy, inače naš sugrađanin koji svoju karijeru u ovoj kompaniji gradi upravo iz Zrenjanina, i Nikola Đorđević, Delivery direktor u zrenjaninskoj kancelariji kompanije Levi9, koja je skoro napunila punih sedam godina rada u našem gradu.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Osim o počecima razvijanja IT scene u Zrenjaninu, u epizodi se pričalo i o tome šta je potrebno uraditi da Zrenjanin zaista postane jedan mali centar IT industrije. Bilo je reči i o tome koje su kompetetivne prednosti koje možemo iskoristiti kao grad i mladima ponuditi mogućnosti za razvoj profesionalne karijere upravo u našem gradu.

     

    Pogledajte prvu specijal epizodu podcasta DigiTalk o zrenjaninskoj IT sceni:

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]