Ekonomija Vesti Zrenjanin

Ruski stručnjaci kompletiraju u “Šinvozu” nova merna kola (Video)

nova merna kola

Nova merna kola, koja za potrebe „Infrastrukture železnice Srbije“ proizvodi ruska kompanija „Tvema“, u završnoj su fazi. Planirano je da probna vožnja na srpskim prugama bude organizovana između 10. i 20. avgusta.

 

U zrenjaninskoj fabrici „Šinvoz“ u toku su završni radovi na kompletiranju mernih kola. U njima trenutno učestvuje osam ruskih, kao i domaći stručnjaci.

 

Ugovorna vrednost ovih mernih kola je oko 2,2 miliona evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

PROČITAJTE JOŠ: Srbija kargo: Uprkos napetoj situaciji, radnici u Zrenjaninu na visini zadatka

 

„Tokom planirane probne vožnje, u prvoj polovini avgusta, biće ispitivani parametri brzine, kočenja i ponašanja mernih kola na srpskim prugama. Takođe, planirano je da se obavi i obuka kadrova za korišćenje sistema ovih mernih kola. Reč je o šinskom vozilu tipa „Sever“, koje snima i prati sve tehničke parametre železničkog koloseka, da bi se na osnovu dobijenih informacija konstatovalo stanje pruge, projektovale brzine i utvrdili svi drugi elementi od značaja za građevinsko održavanje infrastrukture“, kažu u preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“.

 

Ovo je prvi put nakon četiri decenije da „Infrastruktura železnica Srbije“ nabavlja merna kola, za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama. Preduzeće je do sada imalo samo jedna merna kola, nabavljena pre punih četrdeset godina, koja zbog lošeg stanja i kvarova, najčešće i nisu bila u upotrebi.

 

Nova merna kola tipa „Sever“ duga su 25 metara

 

Nova merna kola tipa „Sever“, koja proizvodi ruska kompanija „Tvema“, duga su 25 metara i poseduju dva sistema za merenje geometrije koloseka – beskontaktno merenje šine i merenje razmaka između šina. Pored toga, postoji i mogućnost ugradnje većeg broja dodatnih funkcija.

 

„Nabavkom novih mernih kola stvaraju se uslovi da se u narednom periodu intenzivno nastave aktivnosti na tekućem održavanju pruga, stvore uslovi za bezbedniji i redovniji železnički saobraćaj, dužina laganih vožnji smanji, a velika investiciona ulaganja i projekti rekonstrukcije i modernizacije železničke infrastrukture koji su u toku valorizuju u punoj meri“, navode u preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM