Ekonomija Vesti Zrenjanin

Radnici iz Srbije od sada će lakše dobijati posao u Sloveniji

posao u sloveniji
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ovih dana je potpisan operativni protokol zahvaljujući kojem će radnici iz Srbije lakše dobijati posao u Sloveniji.

 

Protokol su potpisali direktor Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji Zoran Martinović i direktorka Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije Mavricija Batić.

 

Zoran Martinović je rekao da će ovim sporazumom biti definisana prava i obaveze i poslodavaca i nezaposlenih lica. Njime će se, kako je naveo, obezbediti efikasnija zaštita prava srpskih radnika u drugoj državi. Martinović je dodao da će naši radnici imati jednak tretman sa državljanima Slovenije kada su u pitanju rad i zapošljavanje.

 

– Sporazum će stupiti na snagu od 1. septembra ove godine. Sva posredovanja prilikom zapošljavanja naših radnika u Sloveniji obavljaće se u Nacionalnoj službi za zapošljavanje – objasnio je Martinović.

 

Pročitajte još: NOVI KONKURSI: Traže se radnici za rad u Zrenjaninu, Sečnju i Nemačkoj

 

Potpisivanju protokola prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

 

On je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije zadržavanje mladih i unapređenje njihovih uslova za rad i bolji materijalni položaj.

 

– Međutim, obaveza Vlade je i da onim građanima koji ipak žele da rade u drugim zemljama obezbedi potpunu sigurnost i ostvarivanja svih prava koje imaju i državljani zemalja u koje odlaze – naglasio je Đorđević.

 

Sporazum o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Republici Sloveniji je ratifikovan u maju. Njime će se olakšati postupak zaposlenja naših državljana u Sloveniji.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz