• Puštena u rad elektrana na biogas: Od mesa bundeve proizvode energiju

    Nova elektrana na biogas u Novom Miloševu, u opštini Novi Bečej, u čiju je izgradnju uloženo pet miliona evra, svečano je danas puštena u rad.   Reč je o biogasnom postrojenju koje je 100 odsto ekološko i koje koristi meso bundeve, a kasnije proizvodi energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore. Time daje doprinos i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Puštena u rad elektrana na biogas: Od mesa bundeve proizvode energiju

    Nova elektrana na biogas u Novom Miloševu, u opštini Novi Bečej, u čiju je izgradnju uloženo pet miliona evra, svečano je danas puštena u rad.

     

    Reč je o biogasnom postrojenju koje je 100 odsto ekološko i koje koristi meso bundeve, a kasnije proizvodi energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore. Time daje doprinos i energetici i ekologiji. Elektrana na biogas u Novom Miloševu je investicija kompanije „PEPO Energy“, koja je zajednički poduhvat MET grupe i lokalne kompanije „Arhar Teh“.

     

    Svečanom otvaranju elektrane prisustvovali su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i predstavnici investitora.

     

    elektrana na biogas

     

    Novi zakon o obnovljivim izvorima energije

     

    Ministarka Mihajlović je kazala da je Srbija dobila 29. postrojenje ove vrste, uz napomenu da se grade još 73, što će obezbediti 100 megavata instalisanih kapaciteta. Time će, dodala je ona, naša zemlja imati više energije od Slovenije, Hrvatske i Crne Gore zajedno.

     

    – U pitanju je investicija koja šalje jasnu poruku države u kojem pravcu ćemo ići. Ove godine nas očekuju važne odluke u energetici. Dobićemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije. On će nam omogućiti da deo energetske bezbednosti obezbedimo upravo iz ovakvih izvora – rekla je Mihajlović.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Na prodaju petosobna kuća u naselju “Berbersko – Bolnica” (Foto)

     

    Potpredsednica Vlade je izrazila zahvalnost svakom investitoru koji ulaže u Srbiju jer to znači poverenje u našu državu. Dodala je da energija i ekologija od sada moraju da idu zajedno i da će sve što se u budućnosti bude radilo biti zelena energija i održivi razvoj.

     

    Pokrajinski sekretar za energetiku Ognjen Bjelić istakao je da mu je zadovoljstvo da se pored investicija u vetroelektrane u Vojvodini nastavljaju i investicije u biogasne elektrane. Ocenio je da je to značajno za lokalnu samoupravu, Pokrajinsku vladu i našu državu.

     

    – U ovom postrojenju zaposlenje će dobiti više od 30 radnika. Umesto spaljivanja na njivama, ovakvim postrojenjima poboljšavamo kvalitet životne sredine. Uz novi zakon o obnovljivim izvorima energije možemo očekivati da Vojvodina bude vodeća u toj oblasti – izjavio je Bjelić.

     

    elektrana na biogas

     

    Elektrana na biogas veliki izazov za investitora

     

    Predsednik Izvršnog odbora MET grupe Bendžamin Lakatoš izjavio je da je ovo veliki izazov za kompaniju. Po rečima Lakatoša, to je njihova prva investicija u Srbiji.

     

    – Ovo je možda mala investicija za Srbiju i MET grupu, ali činjenica da je sve urađeno za osam meseci u uslovima epidemije pokazuje jasnu posvećenost našeg tima – rekao je Lakatoš. On je dodao da će MET grupa nastaviti da investira u Srbiju.

     

    Direktor kompanije „PEPO Energy“ Srđan Bošnjaković istakao je da je ovo veliki dan za kompaniju. I pored rada u uslovima pandemije, sve je završeno za osam meseci, naglasio je Bošnjaković. On je podvukao da su radnici radili danonoćno, često u teškim uslovima.

     

    Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović podsetio je na to da je pre četiri godine na ovom mestu bila ledina bez ijedne industrijske zone. Sada postoje dve, a Maksimović je izrazio nadu da se investitori neće na tome zaustaviti.

     

    elektrana na biogas

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija