• Proveravamo: Koliko je korona uticala na cene proizvoda i usluga

    Koliko je korona uticala na cene proizvoda i usluga u 2020. godini, govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku. Iz podataka dostavljenih portalu zrenjaninski.com se vidi da, sem nekih izuzetaka, nije bilo dramatičnih skokova ili padova.   Potrošačke cene u decembru 2020. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 1,3 posto. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Proveravamo: Koliko je korona uticala na cene proizvoda i usluga

    Koliko je korona uticala na cene proizvoda i usluga u 2020. godini, govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku. Iz podataka dostavljenih portalu zrenjaninski.com se vidi da, sem nekih izuzetaka, nije bilo dramatičnih skokova ili padova.

     

    Potrošačke cene u decembru 2020. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 1,3 posto. U proseku, u 2020. godini, u poređenju sa 2019, potrošačke cene veće su za 1,6 posto.

     

    U decembru prošle godine indeks cena hrane u poređenju sa decembrom 2019. bio je 102,1. Najveći skok je u grupi masti i ulja (indeks 115,6), voće je na 104,4, a ostali artikli su tek nešto malo skuplji.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Od 1. januara u gradu važe nove prosečne cene nekretnina

     

    Alkoholna pića i duvan u istim upoređivanim mesecima su na indeksu 106,4. Najviše su narasle cene duvana – indeks 107, a najmanje piva, 101.

     

    Ozbiljan skok cena zabeležen je kod paket aranžmana (indeks 130) i u sektoru telefonske opreme (123,7). Poskupele su i poštanske i telefonske usluge, medicinske usluge, informatička oprema, novine i knjige, nakit i satovi, usluge kozmetičkih i frizerskih salona, odnošenje smeća… Pala je cena obuće, transporta i korišćenja transportnih sredstava, goriva i maziva, opreme za prijem, snimanje i reprodukciju tona i slike…

     

    Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

     

    Porasle cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva

     

    Zanimljivi su i uporedni podaci cena proizvoda poljoprivrede i ribarstva u novembru 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine. Tu se vidi rast od 11,8 posto (podaci za decembar još nisu ažurirani).

     

    Najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama žita (24,2 posto), industrijskog bilja (13,6 posto) i voća (18,9 posto). Pri tome, voće je u novembru 2020. bilo skuplje nego u prethodnom mesecu iste godine za 11,1 posto.

     

    Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar – novembar 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 4,4 procenta.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija