Ekonomija Vesti Zrenjanin

Proveravamo: Koliko je korona uticala na cene proizvoda i usluga

cene proizvoda
Foto: Pexels

Koliko je korona uticala na cene proizvoda i usluga u 2020. godini, govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku. Iz podataka dostavljenih portalu zrenjaninski.com se vidi da, sem nekih izuzetaka, nije bilo dramatičnih skokova ili padova.

 

Potrošačke cene u decembru 2020. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 1,3 posto. U proseku, u 2020. godini, u poređenju sa 2019, potrošačke cene veće su za 1,6 posto.

 

U decembru prošle godine indeks cena hrane u poređenju sa decembrom 2019. bio je 102,1. Najveći skok je u grupi masti i ulja (indeks 115,6), voće je na 104,4, a ostali artikli su tek nešto malo skuplji.

 

PROČITAJTE JOŠ: Od 1. januara u gradu važe nove prosečne cene nekretnina

 

Alkoholna pića i duvan u istim upoređivanim mesecima su na indeksu 106,4. Najviše su narasle cene duvana – indeks 107, a najmanje piva, 101.

 

Ozbiljan skok cena zabeležen je kod paket aranžmana (indeks 130) i u sektoru telefonske opreme (123,7). Poskupele su i poštanske i telefonske usluge, medicinske usluge, informatička oprema, novine i knjige, nakit i satovi, usluge kozmetičkih i frizerskih salona, odnošenje smeća… Pala je cena obuće, transporta i korišćenja transportnih sredstava, goriva i maziva, opreme za prijem, snimanje i reprodukciju tona i slike…

 

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

 

Porasle cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva

 

Zanimljivi su i uporedni podaci cena proizvoda poljoprivrede i ribarstva u novembru 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine. Tu se vidi rast od 11,8 posto (podaci za decembar još nisu ažurirani).

 

Najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama žita (24,2 posto), industrijskog bilja (13,6 posto) i voća (18,9 posto). Pri tome, voće je u novembru 2020. bilo skuplje nego u prethodnom mesecu iste godine za 11,1 posto.

 

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar – novembar 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 4,4 procenta.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz