• Privatizacija na srpski način: Stečaju u „Žitoproduktu“ ne nazire se kraj

    Jedan od stečajnih postupaka koji traje godinama i kojem se još uvek ne nazire epilog jeste i stečaj u zrenjaninskom preduzeću „Žitoprodukt“.   Nekada uzorni privredni kolektiv novog vlasnika, s prefiksom „kontroverzni“, dobio je daleke 2006. godine, a od kraja januara 2016. „Žitoprodukt“ se nalazi u stečaju.   Kako će se i kada završiti saga […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Privatizacija na srpski način: Stečaju u „Žitoproduktu“ ne nazire se kraj

    Jedan od stečajnih postupaka koji traje godinama i kojem se još uvek ne nazire epilog jeste i stečaj u zrenjaninskom preduzeću „Žitoprodukt“.

     

    Nekada uzorni privredni kolektiv novog vlasnika, s prefiksom „kontroverzni“, dobio je daleke 2006. godine, a od kraja januara 2016. „Žitoprodukt“ se nalazi u stečaju.

     

    Kako će se i kada završiti saga o ovom preduzeću, koje u svom sastavu ima mlin, pekaru, ogromne skladišne kapacitete i silose, u ovom trenutku niko ne može da prognozira. Kao što ne može ni da kaže da li će i kada biti namireni manjinski akcionari, koji su borbu za svoje akcije bezuspešno vodili nekoliko godina, dok se i oni nisu umorili.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Upravna zgrada “Gvožđara”: Nije prodata po nižoj, pa je nude po višoj ceni

     

    U poslednjem kvartalnom izveštaju, koji je organima stečajnog postupka podneo stečajni upravnik Dragan Lazić, piše, kao uostalom i u nekoliko prethodnih, da se obavljaju samo tekuće aktivnosti. Naime, zbog zabrane Višeg suda u Beogradu, do daljeg nije moguća prodaja preostale imovine.

     

    Podsetimo, Đorđu Božiću, koji je 2006. postao vlasnik „Žitoprodukta“, četiri godine kasnije je privremeno oduzeto pravo upravljanja i raspolaganja fabrikom. Takva odluka je usledila zbog sumnje da je kao jedan od bivših čelnika Poljoprivredno – industrijskog kombinata “Zemun” imovinu stekao kriminalom. Upravljanje imovinom „Žitoprodukta“ nakon toga je preuzela Republička direkcija za imovinu.

     

    „Žitoprodukt“ u stečaju od 2016. godine

     

    Početkom 2016. je, na predlog Banke Inteza, Privredni sud u Zrenjaninu doneo rešenje o pokretanju stečajnog postupka. Kao razlog je navedena blokada računa u trajanju od 1.098 dana i dug od 1,2 milijarde dinara. Od tada do danas u „Žitoproduktu“ se situacija nije pomerila ni za milimetar.

     

    Mlin, pekara, deo pogona i deo skladišnih kapaciteta izdati su u zakup i od zakupaca se redovno ubire renta. Istovremeno, zakupci, od kojih je jedan i „Don Don“, lider u pekarstvu na srpskom tržištu, nemaju interesa da ulažu u zgrade i opremu, jer se ne rešava pitanje vlasništva, pa je logično da niko ne želi da investira u nešto što nije njegovo i za šta se ne zna kako će na kraju završiti.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Stečajnom upravniku stoga preostaje da se bavi tekućim stvarima, zakupom i košenjem trave u dvorištu ispred upravne zgrade, dok pojedine objekte polako nagriza zub vremena.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija