• „Premium chicken“ otišao u stečaj: Firma nema imovinu, ostali samo dugovi

    Sudija Privrednog suda u Subotici Ilma Varga Almaši zakazala je za 30. jun prvo poverilačko ročište u slučaju stečaja nad preduzećem „Premium chicken“, koje je do pre nekoliko meseci poslovalo u Žitištu. Nadležan je subotički sud jer je, nakon što je početkom godine obustavljena proizvodnja u žitištanskim pogonima, kao sedište preduzeća naveden Đurđin, selo na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Premium chicken“ otišao u stečaj: Firma nema imovinu, ostali samo dugovi

    Sudija Privrednog suda u Subotici Ilma Varga Almaši zakazala je za 30. jun prvo poverilačko ročište u slučaju stečaja nad preduzećem „Premium chicken“, koje je do pre nekoliko meseci poslovalo u Žitištu. Nadležan je subotički sud jer je, nakon što je početkom godine obustavljena proizvodnja u žitištanskim pogonima, kao sedište preduzeća naveden Đurđin, selo na području grada Subotice.

     

    Stečaj u firmi „Premium chicken“ je otvoren pre mesec dana na predlog firme „L-Plast-Bags“ iz Niške Banje. Za stečajnog upravnika je postavljen Milan Miščević.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Traži se kupac za njivu: Prodaja naknadno pronađene imovine GIK „Banat“

     

    Već u startu Miščević je izjavio da preduzeće nema imovinu, jer je ona u međuvremenu prebačena na tri firme, i da su ostali samo dugovi.

     

    „On je naveo da je situacija dosta loša. Firma osim potraživanja nema ništa drugo, a imovina je prebačena na tri firme. Nema materijalne imovine iz koje bi se mogla podmiriti dugovanja. Stečajni upravnik smatra da nema uslova za reorganizaciju, a da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka“, navodi se u obrazloženju odluke o uvođenju stečaja.

     

    Koliki su ukupni dugovi ove propale firme za preradu živinskog mesa utvrdiće se na ispitnom ročištu, koje je zakazano za 27. oktobar. Za sada se zna da je račun „Premium chickena“ blokiran na iznos od preko 810 miliona dinara.

     

    Firma duguje i bivšim radnicima

     

    – Zna se da je u pogonima u Žitištu, pre nego što su počeli problemi, bilo zaposleno oko 150 radnika. Teško je utvrditi za koliko su plata i ostalih prinadležnosti uskraćeni. Otpuštanja je, naime, bilo u nekoliko navrata, a neki su i sami odlazili. U kontaku smo sa stečajnim upravnikom koji je skeptičan što se tiče namirivanja zaposlenih. Najverovatnije će bivši radnici morati da ono što im pripada ostvare iz Fonda solidarnosti – kaže za portal zrenjaninski.com poverenik Samostalnog sindikata za opštinu Žitište Duško Polovina.

     

    U sindikatu očekuju da će u narednom periodu vlasnik „Premium chickena“ odrediti ko će i na kom mestu bivšim zaposlenima predati dokumentaciju neophodnu za ostvarivanje prava iz Fonda solidarnosti.

     

    – Mi ćemo aktivno učestvovati u ovom procesu. Obaveštavaćemo bivše zaposlene o svemu što je potrebno kako bi ostvarili svoja prava – ističe Polovina.

     

    „Premium chicken“ je u stopostotnom vlasništvu Nišlije Miloša Radojevića, odnosno njegove firme „Biftek“. Kada je pre nekoliko godina preuzeo pogone bivšeg „Agroživa“ u Žitištu, novi vlasnik je govorio o velikim planovima za ovo preduzeće. Planovi su bili da se osavremeni proizvodnja, da se proširi mreža kooperanata i poveća broj maloprodajnih objekata. U planu je bio i razvoj tržišta kako u zemlji tako i u inostranstvu.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Sve se, međutim, završilo stečajem. I to ne u Žitištu, odnosno u Privrednom sudu u Zrenjaninu, nego u Đurđinu, to jest Privrednom sudu u Subotici.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija