• Poverioci novobečejskog brodogradilišta biće tek delom namireni

    Mesec dana nakon što je brodogradilište M.C.I. iz Novog Bečeja prodato preduzeću „Holdco Two“ iz Beograda, koje je pre dve godine i podnelo zahtev za otvaranje stečaja, stečajni upravnik Slobodan Sudarov sačinio je nacrt rešenja za glavnu deobu novca iz stečajne mase. Na računu sa kog će biti izvršena deoba nalazi se novac od prodaje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Poverioci novobečejskog brodogradilišta biće tek delom namireni

    Mesec dana nakon što je brodogradilište M.C.I. iz Novog Bečeja prodato preduzeću „Holdco Two“ iz Beograda, koje je pre dve godine i podnelo zahtev za otvaranje stečaja, stečajni upravnik Slobodan Sudarov sačinio je nacrt rešenja za glavnu deobu novca iz stečajne mase. Na računu sa kog će biti izvršena deoba nalazi se novac od prodaje brodogradilišta, zakupa i kamata, saznaje portal zrenjaninski.com u Privrednom sudu u Zrenjaninu.

     

    Najveći razlučni poverilac, koji je i novi vlasnik brodogradilišta, namiriće 35 odsto svojih potraživanja. Poverioci trećeg reda namiriće tek 1,70 odsto svojih potraživanja.

     

    Založni poverilac, preduzeće „B2 Capital“ iz Podgorice, biće namiren sa 2,39 odsto prijavljenog i priznatog potraživanja. Odnosno, biće mu isplaćeno 2.905.889 dinara od ukupno priznatog potraživanja koje iznosi 121.686.286 dinara. Od novca dobijenog prodajom i zakupom svoj deo dobiće i poreznici, „Vode Vojvodine“…

     

    PROČITAJTE JOŠ: U brodogradilištu “Begej” se gradi najveći rečni tanker na svetu (Video)

     

    Biće namireni i troškovi stečajnog postupka u koje spadaju sudski troškovi i naknade i nagrade stečajnom upravniku. Sudski troškovi iznose 3.370.499 dinara, dok je Sudarovu, kao nagrada, određen iznos od 1.401.100 dinara odnosno, kako u nacrtu stoji, nešto manje od 12.000 evra. Nagrada Sudarovu je, prema nacrtu rešenja o glavnoj deobi, uvećana za 40 odsto.

     

    U obrazloženju za uvećanje nagrade se navodi da je, po preuzimanju rada na stečaju u brodogradilištu M.C.I, stečajni upravnik zatekao neuređenu i nepotpunu dokumentaciju, koju je trebalo urediti za vođenje postupka. Brodogradilište je Sudarov održao u radnoj formi, pa su potencijalni kupci mogli da vide šta kupuju.

     

    Takođe, firmi „Astra Shipyard“ povećao je zakupninu sa 1.500 na 2.000 evra mesečno. Zakupnina je plaćana u toku cele godine, a ne samo dok vremenski uslovi omogućavaju radove, kako je to bilo u ranijem periodu.

     

    Brodogradilište otišlo u stečaj pre dve godine

     

    Podsetimo, preduzeće „Holdco Two“ iz Beograda je na javnom nadmetanju, održanom 6. jula, kupilo pokretnu i nepokretnu imovinu novobečejskog brodogradilišta, svrstanu u jednu funkcionalnu celinu, za 10.107.927 dinara. Kako je u celosti isplaćena kupoprodajna cena, ovo preduzeće iz Beograda, koje se bavi finansijskim uslugama, postalo je vlasnik upravne zgrade, pomoćnih objekata i navoza brodogradilišta, koji se nalaze u novobečejskoj industrijskoj zoni.

     

    Zanimljivo je da je „Holdco Two“ bio i predlagač pokretanja stečaja. Stečaj je otvoren u Privrednom sudu u Zrenjaninu u oktobru 2018. godine. Kao razlog, tada je navedena blokada računa na 35,7 miliona dinara. Stečaj je odmah nastavljen proglašavanjem bankrotstva, jer su dugovi brodogradilišta M.C.I. višestruko nadmašili vrednost imovine.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin