• U brodogradilištu „Begej“ se gradi najveći rečni tanker na svetu (Video)

    U zrenjaninskom brodogradilištu „Begej Šipjard“ izrađuje se najveći rečni tanker na svetu, dužine 135 metara i težine 855 tona, čiji je naručilac naftna kompanija „Šel“.   Rečni tanker će, zbog ogromnih gabarita, biti rađen u dva dela, a porinuće se planira u brodogradilištu „Šipjard Bomeks 4M“ u Perlezu.   PROČITAJTE JOŠ: Odmiče izgradnja biciklističke staze […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U brodogradilištu „Begej“ se gradi najveći rečni tanker na svetu (Video)

    U zrenjaninskom brodogradilištu „Begej Šipjard“ izrađuje se najveći rečni tanker na svetu, dužine 135 metara i težine 855 tona, čiji je naručilac naftna kompanija „Šel“.

     

    Rečni tanker će, zbog ogromnih gabarita, biti rađen u dva dela, a porinuće se planira u brodogradilištu „Šipjard Bomeks 4M“ u Perlezu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Odmiče izgradnja biciklističke staze duž Begeja (Foto)

     

    U tom brodogradilištu trenutno je zaposleno 160 radnika, a svi angažovani su iz Srbije. Tu su i radnici nekadašnjeg brodogradilišta „Begej“ koje je otišlo u stečaj. U planu je da se broj zaposlenih poveća na čak 250, najavljuje direktor brodogradilišta Marko Gudović.

     

     

    Kompanija „Rubikon Šiping Kompani“ iz Beograda postala je vlasnik imovine brodogradilišta „Begej“ u stečaju 2016. godine, kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca, prihvativši ponudu „Rubikona“ od 96 miliona dinara.

     

    Pored brodogradilišta „Begej”, kompanija „Rubikon” od novembra 2019. godine poseduje i brodogradilište „Bomeks”, koje su takođe kupili iz stečaja. Trenutno u Evropi ne postoji kompanija sa većim kapacitetom za proizvodnju plovila.

     

    Video: Aleksandar Blanuša

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Takvih brodova je odrađeno nekoliko još pre zatvaranja brodogradilišta i sastavljani su u Apatinu ….
      Tada je to normalno. A sada od kada je uzeo Beograd čudo svetsko.
      A firmu sjebali ti koji je sada vode pomoću banki…
      Radio i doživeo. Tada bila plata oko 40 čekova pokriće a sada je hit boce plata maksimalno oko 10 čekova pokrića.
      ????????????????????????????????????????

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija