Ekonomija Vesti Zrenjanin

Položen kamen temeljac za pogone nemačke kompanije GPK

gpk

Kamen temeljac za nemačku kompaniju GPK danas su svečano položili vlasnik te firme Klaus Paul, direktor Zoran Šipka i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

Pogon ove kompanije, koja je deo grupacije EKH iz Berlina, biće građen u Industrijskoj zoni „Ečka – Jugoistok“. Planirano je da gradnja bude završena do jula, a da proizvodnja počne u avgustu iduće godine.

 

– U prvoj fazi izgradićemo poslovno – proizvodni objekat. Ukupna investicija je vredna tri miliona evra. U prvoj fazi planiramo zapošljavanje 15 do 20 ljudi, a kada se završi druga faza broj će biti daleko veći. Firma se, inače, bavi proizvodnjom delova od plastike i gume, prevashodno točkova za kontejnere i kante. Od vlasnika Klausa Paula zavisi koje linije ćemo ovde instalirati – precizirao je direktor firme u Zrenjaninu Zoran Šipka.

 

 

Klaus Paul: Zrenjanin ima odličan geostrateški položaj

 

Govoreći o razlozima za investiranje baš u Zrenjaninu, vlasnik kompanije GPK Klaus Paul naglasio je da ovaj grad ima odličan geostrateški položaj.

 

– U blizini je auto-put, tu su i Mađarska i Rumunija, koje su zemlje Evropske unije, i mi smo ovu stratešku poziciju na vreme prepoznali. Iz proizvodnje koju ćemo ovde pokrenuti planiramo da snabdevamo tržište u južnoj i jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujući vezama koje postoje između Srbije i Rusije pokušaćemo da aktiviramo plasman i na rusko tržište – najavio je Klaus.

 

On je predočio i plan gradnje, po kojem bi prva faza trebalo da se završi u julu, a proizvodnja bi započela u avgustu.

 

Pročitajte još: Očekuje se da iduće godine počne realizacija kapitalne investicije

 

Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo što se još jedan proizvodni pogon otvara u zoni „Jugoistok“.

 

– Više puta sam podsećao da su moju ideju o proširenju ove zone za još 500 hektara sumnjičavo dočekali čak i moji saradnici. Sada se pokazuje da je i to malo, jer se bukvalno svakodnevno borimo za novog investitora i nova radna mesta. Posebno mi je drago što ovde dolazi još jedna nemačka kompanija, jer su Nemci najveći poslodavci u našem gradu – naglasio je Janjić.

 

U zoni „Jugoistok“ do sada su otvoreni ili se grade pogoni investitora iz Italije, Belgije, Južne Koreje i kineske kompanije „Linglong“, kao i investitora iz Srbije. Uskoro će u ovoj industrijskoj zoni pogon imati i jedna nemačka kompanija.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.