• Po broju radnika u industriji Zrenjanin na trećem mestu u Vojvodini

    Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dao je na javni uvid Regionalni prostorni plan Autonomne pokrajine Vojvodine od 2021. do 2035. godine, a u njemu su izloženi zanimljivi podaci.   U osvrtu na aktuelnu situaciju, uočljivo je da u Vojvodini industrija opredeljuje poslovanje svih regiona. Najveći broj zaposlenih u industriji u odnosu na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Po broju radnika u industriji Zrenjanin na trećem mestu u Vojvodini

    Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dao je na javni uvid Regionalni prostorni plan Autonomne pokrajine Vojvodine od 2021. do 2035. godine, a u njemu su izloženi zanimljivi podaci.

     

    U osvrtu na aktuelnu situaciju, uočljivo je da u Vojvodini industrija opredeljuje poslovanje svih regiona. Najveći broj zaposlenih u industriji u odnosu na ukupnu privredu je baš u Srednjobanatskom regionu, i to 57 posto, a najmanji u Južnobačkoj oblasti – 22,9 posto.

     

    Prema broju radnika u industriji, u 2019. godini Zrenjanin je bio na trećem mestu u Vojvodini sa 14.491 zaposlenim. Ispred su bili samo Subotica sa 15.871 i Novi Sad sa 27.440 zaposlenih. Pančevo, koje je iste veličine kao Zrenjanin, nalazilo se na četvrtom mestu, sa samo 8.275, a severni susedni grad Kikinda imao je 5.037 građana koji su platu zarađivali u sektoru industrije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Upražnjeno nekoliko radnih mesta: Poslodavci traže radnike

     

    Kao glavna grana tržišne proizvodnje u srednjem Banatu istaknuto je ratarstvo, kao komplementarna mešovito stočarstvo, a ribarstvo i lekovito bilje označeni su kao posebna buduća usmerenja ovog područja.

     

    Kao dobar statistički podatak treba istaći i činjenicu da Srednjobanatski region, posle Južnobačkog, ima najveći procenat domaćinstava priključenih na kanalizacionu mrežu, čak 47,19 posto, dok je, na primer, procenat u Zapadnobačkoj oblasti svega 28,29.

     

    Regionalni prostorni plan obuhvata i oblast turizma

     

    U oblasti turizma Novi Sad beleži najbolje rezultate. Više od 31 posto noćenja se knjiži u tom gradu u 2018. godini. Zrenjanin, Ruma, Kikinda i Sremska Mitrovica zbirno su imali 16 posto. Generalno, strani turisti se zadržavaju kraće od domaćih, osim u Novom Sadu i Subotici.

     

    Boravci u banjama znatno su duži, a dobar primer je Banja „Rusanda“ u Melencima. Tako prosečan boravak u Banji „Junaković“ traje 7,6 dana za domaće goste, a četiri za strane. U Banji „Rusanda“ domaći gosti u proseku provedu 9,4 dana, a strani 8,2.

     

    Ono što zabrinjava je da je plovni Begej, od rumunske granice do prevodnice Klek, svrstan u najugroženije vodotoke u Vojvodini. Isti slučaj je sa Aleksandrovačkim kanalom i tokom Begeja kroz grad i kod brane kod Stajićeva. Za brigu je i ocena da su vode Tise prekomerno zagađene, nalaze se u 3. klasi, sa povremenim odstupanjima ka 4. klasi.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin