Ekonomija Vesti Zrenjanin

Ogromna većina poslodavaca protiv povećanja minimalca

unija poslodavaca srbije sprovela anketu
Foto: Pixabay

Čak 85 odsto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega petnaest posto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća. Ovo je rezultat istraživanja stavova poslodavaca koje je protekle nedelje sprovela Unija poslodavaca Srbije.

 

Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu. Tada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo. Ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

 

„Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru. U tom slučaju bi preduzeća bila manje opterećena i povećanje plata ne bi uticalo na njihovu konkurentnost. Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika“, saopštava Unija poslodavaca Srbije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Aktuelni konkursi za zapošljavanje: Traže se spremačica i vozač

 

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 radnika. Učestvovala su i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca, kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

 

Tokom jula, Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca. To čini sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada.

 

UPS podseća da pregovori sa predstavnicima Vlade i sindikatima otpočinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta razmatraće se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz