Ekonomija Vesti Zrenjanin

Od početka godine u srednjem Banatu 35 teških povreda na radu

Broj povreda na radu u Srednjobanatskom okrugu ove godine je manji u odnosu na 2019, saopšteno je na današnjem sastanku u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

 

Privrednici i inspektori rada, naime, održali su danas zajednički sastanak na temu „Primena zakonskih akata iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu“.

 

Panel je održan u organizaciji Srednjobanatskog upravnog okruga i Regionalne privredne komore Zrenjanin. Prisutnima su se obratili načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, direktor Regionalne privredne komore Predrag Stankov i šef Odseka inspekcije rada Milan Petković.

 

– Ono što se može reći na osnovu statističkih podataka za prvih 11 meseci ove godine jeste da beležimo smanjenje broja povreda na radu. I to po svim elementima. Kada su u pitanju teške povrede na radu, u prvih 11 meseci u srednjem Banatu ih je bilo 35, a prošle godine zabeleženo je 40. Lani smo imali i tri teške povrede sa smrtnim ishodom. A ove godine jednu – naglasio je šef odseka inspekcije rada Milan Petković.

 

Petković je podsetio da su povrede i stradanja radnika najčešći u oblastima industrije, građevinarstva i poljoprivrede. Ljudski faktor, odnosno propusti poslodavaca i radnika, najčešći su uzrok povreda na radu.

 

Pročitajte još: Više od 30 uzbunjivača prethodnih godina dobilo sudsku zaštitu

 

– Ove godine podneli smo tačno sto prekršajnih prijava, a prošle godine 76. To pokazuje pojačanu aktivnost inspekcije rada. Podnete su i dve krivične prijave, a lani jedna. Rutina je, inače, ono što kod obavljanja radnih zadataka može biti uzrok za povređivanje na radu – ističe Petković.

 

On kaže da u okružnom odseku inspekcije ima šest inspektora rada, računajući i šefa. Naveo je da se planira kadrovsko jačanje u narednom periodu.

 

povreda na radu

 

Partnerski odnos privrede i inspekcijskih službi

 

Načelnica Okruga Snežana Vučurević naglasila je da je važan cilj novih zakonskih odredbi iz oblasti zaštite na radu preventivno i savetodavno delovanje.

 

– Da bi se taj cilj ostvario potreban je partnerski odnos privrede i inspekcijskih službi. Ovaj sastanak rezultat je dobre saradnje Privredne komore, privrednika i inspekcijskih organa – ocenila je Vučurević.

 

Značaj te saradnje naglasio je i direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov.

 

– Mi na ovaj panel gledamo kao na jedan od načina da se preduprede povrede na radu i kao priliku da se privrednici i svi ostali bolje upoznaju sa zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu oblast bezbednosti i zdravlja na radu – kaže Stankov, uz napomenu da je veoma važno da se čuje glas ljudi koji su u neposrednom kontaktu sa radnicima i poslodavcima, i koji su često na terenu.

 

Nakon prezentacije primene zakona i drugih podzakonskih akata iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, moderatori panel konferencije odgovarali su na pitanja prisutnih.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.