Hronika Vesti Zrenjanin

Više od 30 uzbunjivača prethodnih godina dobilo sudsku zaštitu

zaštita uzbunjivača

Više od 30 uzbunjivača u našoj zemlji dobilo je sudsku zaštitu od 2014. godine, kada je usvojen Zakon o zaštitu uzbunjivača. Ovo je saopšteno na okruglom stolu održanom u Osnovnom sudu u Zrenjaninu.

 

Organizacija „Pištaljka“, u saradnji sa zrenjaninskim Osnovnom sudom, organizovala je okrugli sto pod nazivom „Uloga sudske vlasti u primeni Zakona o zaštiti uzbunjivača“.

 

Učesnici ovog skupa su podsetili da je Zakon o zaštiti uzbunjivača usvojen 2014. Kako je rečeno, do sada je više od 30 uzbunjivača dobilo sudsku zaštitu.

 

– Postupak je u tom slučaju hitan. Nadležan je Viši sud, a primenjuju se i odredbe Zakona o parničnom postupku. Donošenjem ovog akta, Srbija je postala jedna od retkih zemalja u okruženju koja je donela celovit zakon o zaštiti uzbunjivača. Takav danas ima samo deset članica Evropske unije – naglasio je Borivoje Gajić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu.

 

Pročitajte još: Policija najavila pojačanu kontrolu saobraćaja tokom cele nedelje

 

Teme okruglog stola bile su unapređenje pristupa pravdi uzbunjivačima i povećanje zaštite uzbunjivača. Bilo je reči i o povećanju razumevanja rada države i državnih institucija u oblasti borbe protiv korupcije i povećanju svesti građana da aktivno deluju kao uzbunjivači.

 

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Prekršajnog suda u Zrenjaninu, osnovnih sudova u Bečeju, Kikindi i Pančevu i Višeg suda u Zrenjaninu. Prisutni su bili i predstavnici lokalne samouprave. Domaćini okruglog stola u Zrenjaninu, koji su se obratili na početku skupa, bili su Biljana Martinović, predsednica Višeg suda, i Zlatoje Ankić, predsednik Osnovnog suda.

 

U raspravi su  učestvovali Vladimir Radomirović, glavni urednik “Pištaljke”, i Dragana Matović, urednica “Pištaljke”. Govorili su i Duško Kovačević i Milan Pavlica, advokati “Pištaljke”, i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Borivoje Gajić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ovo po principu Vojvodo i Serdaru? Opet vajni najuspešniji predsednil suda? Ma, važi – sve ti se “veruje”…

sinovoz
FAM