• Od nove godine važe novi uslovi za odlazak u penziju

    Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju. Svaki zahtev koji bude podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce.   Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kazao je za RTS da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Od nove godine važe novi uslovi za odlazak u penziju

    Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju. Svaki zahtev koji bude podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce.

     

    Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kazao je za RTS da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomeraju, a 2032. godine će biti izjednačeni.

     

    Naredne godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na odlazak u penziju kod muškaraca. Za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža, preneo je Tanjug.

     

    Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine. To je šest meseci kasnije nego ove godine.

     

    Stanković objašnjava da ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca.

     

    – Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca – naveo je Stanković.

     

    Pročitajte još: Planirane veće zarade za zaposlene u JP „Pošta Srbije“

     

    Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života. Naredne godine obe granice se pomeraju – moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.

     

    Stanković savetuje građane koji žele da apliciraju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 3

    1. Ma dajte bre da kad napunimo 100god idemo u penziju, mi zena … Da li ste vi normalni , ma to ustvari i hocete, da radimo i na radno mesto da crknemo , da ne bi govna morali da nam daju bednu penziju

    2. Sta je falilo starom zakonu zene 55 g. i 35 staza. Ove izoperisane i iskonpleksirane zene iz skupstine i sl. mestima nega rade koliko zele ali neka se mane nas koji rintamo za bednu platu u odnosu ma njih.

      1. Voleo bih da vas operišu ti doktori koji imaju preko 60 godina života…ti onda se pitate što mladi nemaju gde da rade…Sta da rade ljudi koji predju 58 godina?Pola njih nije sposobno više za ta radna mesta na kojima rade…

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija