Ekonomija Vesti Zrenjanin

Od narednih koraka države zavisiće i dalje odluke u fabrici „Šinvoz“

šinvoz
Foto: Zoran Bogaroški

Kako će izgledati poslovanje zrenjaninskog preduzeća za proizvodnju i remont šinskih vozila „Šinvoz“ umnogome će zavisiti od narednih koraka koje preduzme država.

 

– Za sada na platnom spisku imamo 300 radnika, u proizvodnji i pratećim službama, iako realno posla nema za sve. Koristili smo pomoć države i poštujemo odluku da nema otpuštanja. U zavisnosti od toga kako će se država ponašati sa dospelim obavezama, da li će biti grejs perioda, kao i šta će biti sa odloženim plaćanjem poreza i doprinosa na zarade, zavisiće i naše poslovne odluke – kaže za portal zrenjaninski.com direktor „Šinvoza“ Radomir Miljuš.

 

PROČITAJTE JOŠ: MIS komerc obeležava vredan jubilej: Tri decenije u znaku pravih vrednosti

 

Na početku godine planovi su bili ambiciozni, ali je u martu pandemija koronavirusa gotovo sve zaustavila.

 

– Početkom godine trebalo je da startuje linija proizvodnje prototipova krovova za vozove, za francusku kompaniju „Bombardije“. U pitanju je posao vredan tri miliona evra. Korona je, međutim, sve zaustavila. Ova proizvodna linija, naime, zahtevala je stalno i fizičko prisustvo inženjera iz „Bombardijea“, a to je bilo nemoguće sve do novembra. Sada smo uspeli da uradimo prototipove, koji su na ispitivanju. Ako sve bude kako treba, proizvodnja bi sukcesivno trebalo da počne krajem februara i da se postepeno povećava. To bi nam u junu naredne godine, ako bi se sve odvijalo po planu, uposlilo drugu, pa treću smenu, i postepeno povećavalo broj angažovanih radnika na toj liniji – ističe Miljuš.

 

U fabrici „Šinvoz“ se poštuju mere zaštite

 

Drugi programi funkcionišu redovno, ali kod tih ugovorenih poslova postoji problem nelikvidnosti naručilaca, pre svih, železnice. U „Šinvozu“ nije bilo prekida u proizvodnji. Radnici su dolazili na posao, a ko nije imao šta da radi u pogonu, bio je angažovan na poslovima uređenja fabrike, fabričkog kruga, krečenja…

 

U fabrici se poštuju mere zaštite, pa je, po rečima direktora Miljuša, u proizvodnji bilo vrlo malo zaraženih. Nešto više zaraženih je bilo u administraciji.

 

– U ovom trenutku imamo sigurno između 40 i 50 radnika viška. Oni će nam biti potrebni u maju ili junu, kad zaživi proizvodnja u punom kapacitetu, ali do tada mi nećemo biti u mogućnosti da isplaćujemo plate i sve druge obaveze za radnike koji realno nemaju posla, jer smo unutrašnje zalihe iscrpli. Zato očekujemo naredne korake Vlade Srbije, jer će u zavisnosti od opšteg ponašanja države, zavisiti i naše odluke – napominje Radomir Miljuš.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz