• Od narednih koraka države zavisiće i dalje odluke u fabrici „Šinvoz“

    Kako će izgledati poslovanje zrenjaninskog preduzeća za proizvodnju i remont šinskih vozila „Šinvoz“ umnogome će zavisiti od narednih koraka koje preduzme država.   – Za sada na platnom spisku imamo 300 radnika, u proizvodnji i pratećim službama, iako realno posla nema za sve. Koristili smo pomoć države i poštujemo odluku da nema otpuštanja. U zavisnosti […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Od narednih koraka države zavisiće i dalje odluke u fabrici „Šinvoz“

    Kako će izgledati poslovanje zrenjaninskog preduzeća za proizvodnju i remont šinskih vozila „Šinvoz“ umnogome će zavisiti od narednih koraka koje preduzme država.

     

    – Za sada na platnom spisku imamo 300 radnika, u proizvodnji i pratećim službama, iako realno posla nema za sve. Koristili smo pomoć države i poštujemo odluku da nema otpuštanja. U zavisnosti od toga kako će se država ponašati sa dospelim obavezama, da li će biti grejs perioda, kao i šta će biti sa odloženim plaćanjem poreza i doprinosa na zarade, zavisiće i naše poslovne odluke – kaže za portal zrenjaninski.com direktor „Šinvoza“ Radomir Miljuš.

     

    PROČITAJTE JOŠ: MIS komerc obeležava vredan jubilej: Tri decenije u znaku pravih vrednosti

     

    Na početku godine planovi su bili ambiciozni, ali je u martu pandemija koronavirusa gotovo sve zaustavila.

     

    – Početkom godine trebalo je da startuje linija proizvodnje prototipova krovova za vozove, za francusku kompaniju „Bombardije“. U pitanju je posao vredan tri miliona evra. Korona je, međutim, sve zaustavila. Ova proizvodna linija, naime, zahtevala je stalno i fizičko prisustvo inženjera iz „Bombardijea“, a to je bilo nemoguće sve do novembra. Sada smo uspeli da uradimo prototipove, koji su na ispitivanju. Ako sve bude kako treba, proizvodnja bi sukcesivno trebalo da počne krajem februara i da se postepeno povećava. To bi nam u junu naredne godine, ako bi se sve odvijalo po planu, uposlilo drugu, pa treću smenu, i postepeno povećavalo broj angažovanih radnika na toj liniji – ističe Miljuš.

     

    U fabrici „Šinvoz“ se poštuju mere zaštite

     

    Drugi programi funkcionišu redovno, ali kod tih ugovorenih poslova postoji problem nelikvidnosti naručilaca, pre svih, železnice. U „Šinvozu“ nije bilo prekida u proizvodnji. Radnici su dolazili na posao, a ko nije imao šta da radi u pogonu, bio je angažovan na poslovima uređenja fabrike, fabričkog kruga, krečenja…

     

    U fabrici se poštuju mere zaštite, pa je, po rečima direktora Miljuša, u proizvodnji bilo vrlo malo zaraženih. Nešto više zaraženih je bilo u administraciji.

     

    – U ovom trenutku imamo sigurno između 40 i 50 radnika viška. Oni će nam biti potrebni u maju ili junu, kad zaživi proizvodnja u punom kapacitetu, ali do tada mi nećemo biti u mogućnosti da isplaćujemo plate i sve druge obaveze za radnike koji realno nemaju posla, jer smo unutrašnje zalihe iscrpli. Zato očekujemo naredne korake Vlade Srbije, jer će u zavisnosti od opšteg ponašanja države, zavisiti i naše odluke – napominje Radomir Miljuš.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]