• Novi Zakon o zaštiti potrošača: Saznajte sve što vas zanima

    Zaštita potrošača je ustavna kategorija Republike Srbije i nova zakonska rešenja sada će omogućiti potrošačima da svoja prava ostvare efikasno i uz što manje troškova. Novi Zakon o zaštiti potrošača donet je početkom septembra i biće predstavljen 15. oktobra na online prezentaciji.   – Ova prezentacija namenjena je zaposlenima u pravnim službama trgovaca, odnosno službama […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Novi Zakon o zaštiti potrošača: Saznajte sve što vas zanima

    Zaštita potrošača je ustavna kategorija Republike Srbije i nova zakonska rešenja sada će omogućiti potrošačima da svoja prava ostvare efikasno i uz što manje troškova. Novi Zakon o zaštiti potrošača donet je početkom septembra i biće predstavljen 15. oktobra na online prezentaciji.

     

    – Ova prezentacija namenjena je zaposlenima u pravnim službama trgovaca, odnosno službama koje rešavaju reklamacije potrošača, privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine i/ili prodaje robe i pružanja usluga fizičkim licima, kao i turističkim agencijama – kaže za portal zrenjaninski.com diplomirana pravnica Violeta Stamenković, koja se nalazi na listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Na prodaju trosoban, kompletno renoviran stan na Bagljašu (Foto)

     

    Stamenković poziva zainteresovane da se upoznaju sa uvođenjem registra „Ne zovi“. Kao stručnjak sa licencom za potrošačke sporove, ona kaže da je najbitnije da se ostvari cilj novog Zakona o zaštiti potrošača, a to je da omogući građanima da ostvare prava efikasnije i da nauče da bezbedno kupuju.

     

    O svemu tome će tokom online prezentacije govoriti diplomirani pravnik Stefan Cvetković, savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

     

    Zainteresovani trgovci, turističke agencije, pružaoci usluga, kao i fizička lica, mogu se prijaviti preko e-maila reg.kancelarijaposrednika@gmail.com za učestvovanje u online prezentaciji.

     

    Stamenković: Višestruko unapređena zaštita prava potrošača

     

    Trgovci više neće moći tek tako da nezadovoljne kupce upućuju na sud.

     

    – Suština je da trgovci na vreme budu upoznati sa svojom obavezom da moraju da učestvuju u vansudskim sporovima sa kupcima. Kazna za one koji odbiju da učestvuju u medijaciji, odnosno vansudskom poravnanju, ili ne objave i javno istaknu obaveštenje da kupac ima pravo na vansudsko rešavanje spora, iznosi 50.000 dinara, tako da su uvedeni prekršajni nalozi – objašnjava Violeta Stamenković.

     

    Prema njenim rečima, višestruko će biti unapređena zaštita prava potrošača i kao korisnika turističkih usluga.

     

    – Turističke agencije treba da se upoznaju sa delimičnom harmonizacijom Direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima 2015/2302. Zakon predviđa obavezu da putnici dobijaju sve informacije pre sklapanja ugovora, i to o osnovnim karakteristikama usluge putovanja, osnovnim podacima o organizatoru, prodajnoj ceni, modalitetu plaćanja, minimalnom broju putnika i tako dalje – ističe Stamenković.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Bitno je, dodaje ona, znati nove propise kako bi i trgovci i pružaoci usluga zaštitili svoja prava. A to, s druge strane, dovodi do jačanja odnosa sa samim kupcima.

     

    Zato se prijavite za online prezentaciju i blagovremeno saznajte sve pojedinosti.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Sve je to samo mrtvo slovo na papiru.Stvaranje privida da se nešto kao dešava, a realno se ništa ne menja.Trgovci su sve bahatiji i bezobrazniji, a potrošači sve siromašniji.Posla sve manje, plate u privatnom sektoru retko gde premašuju minimalac, a i to kasni.Cene zato redovno skaču.Obiđite pekare, mesare ili bilo koje diskonte, sve je debelo poskupelo.Hleb sa 50 na 65, pecivo sve manje a cene sve veće, za kroasan sa ko zna kakvim kremom sumnjivog porekla i kvaliteta treba izdvojiti 80 dinara, a pojedeš u tri zalogaja koliko su sve smanjili, pa da li je to realno?

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]