• Niko još nije našao lek za nekadašnjeg giganta – fabriku „Jugoremedija“

    Od nesrećne privatizacije 2002. godine, kada je dospela u ruke kontroverznog biznismena Jovice Stefanovića Ninija i njegove firme „Jaka 80“ iz Radoviša, Fabrika lekova „Jugoremedija“ iz Zrenjanina, nekada jedan od stubova razvijene zrenjaninske industrije, nije uspela da se oporavi.   Iako je posle višemesečnih radničkih protesta država odlučila da raskine ugovor sa Stefanovićem, posle čega […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Niko još nije našao lek za nekadašnjeg giganta – fabriku „Jugoremedija“

    Od nesrećne privatizacije 2002. godine, kada je dospela u ruke kontroverznog biznismena Jovice Stefanovića Ninija i njegove firme „Jaka 80“ iz Radoviša, Fabrika lekova „Jugoremedija“ iz Zrenjanina, nekada jedan od stubova razvijene zrenjaninske industrije, nije uspela da se oporavi.

     

    Iako je posle višemesečnih radničkih protesta država odlučila da raskine ugovor sa Stefanovićem, posle čega su upravljanje nad ovom farmaceutskom kućom preuzeli mali akcionari, predvođeni radničkim liderom Zdravkom Deurićem, leka za „Jugoremediju“ nije bilo. Ova fabrika, koja se nalazi u stečaju od decembra 2012, već nekoliko godina pokušava da pronađe novog vlasnika. Međutim, svi dosadašnji pokušaji prodaje, koje je zakazivao stečajni upravnik Radovan Savić, završavali su bez ikakvog uspeha.

     

    Pročitajte još: U brodogradilištu „Begej“ gradi se najveći rečni tanker nove generacije

     

    Pre nekoliko dana raspisana je nova, ko zna koja po redu, prodaja „Jugoremedije“ u stečaju, kao pravnog lica. I to po početnoj ceni od 762,7 miliona dinara. Najvažnija imovina zrenjaninske fabrike je, kako se navodi u pozivu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, industrijski kompleks na parceli od 7,3 hektara. Na njemu se nalaze objekti čija je ukupna bruto površina 17,2 hiljade kvadratnih metara. U prodajnom paketu su i žigovi 24 farmaceutska proizvoda, što je intelektualna svojina, oprema, 28 motornih vozila, inventar, zalihe i stan u Zrenjaninu. Javno nadmetanje za „Jugoremediju“ zakazano je za 16. april u Zrenjaninu.

     

    Odbijena ponuda beogradske firme „Project one“

     

    Nova prodaja je oglašena nakon što je, početkom ove godine, odbijena ponuda firme „Project one“ iz Beograda. Ova firma je ponudila 470 miliona dinara za kupovinu zrenjaninske fabrike lekova.

     

    – Odbor poverilaca je odbio ponudu beogradske firme. Najveći poverilac, turska „Birgim A grupa“, bila je protiv prihvatanja te ponude zbog relativno niske cene. Istovremeno, predstavnik ove turske kompanije izrazio je nameru da „Birgim A grupa“ učestvuje u postupku kupovine. S obzirom na to da je u pitanju farmaceutska kompanija, „Birgim“ je zainteresovan da preuzme „Jugoremediju“. Spreman je i da ponudi bolju cenu – izjavio je nakon toga član Odbora poverilaca Vladimir Pecikoza.

     

    Što je viša cena, to je veća mogućnost da se namiri više poverilaca, logika je kojom se rukovodio Odbor poverilaca odbivši ponudu „Project one“. Otuda i početna cena od 762,7 miliona dinara koja je utvrđena za prodaju koja je zakazana za sredinu aprila. Ostalo je, međutim, nepoznato da li su Turci odustali od kupovine. Ili će se u nekom momentu pojaviti kao novi vlasnici?

     

    fabrika lekova jugoremedija

     

    „Jugoremedija“ u stečaju još od 2012. godine

     

    Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu, inače, stečajni postupak u „Jugoremediji“ je otvoren 27. decembra 2012. godine i još mu se ne nazire kraj. Zahtev za otvaranje stečaja tada je podnela „Hipo Alpe Adrija banka“ sa kojom je zrenjaninska fabrika krajem aprila 2011. sklopila ugovor o restruktuiranju kredita. Tom prilikom je konstatovano da je račun dužnika u neprekidnoj blokadi 367 dana, te da fabrika nije u mogućnosti da ispunjava svoje novčane obaveze prema poveriocu.

     

    Od tada je prošlo više od sedam godina, stečaj još nije završen, niti je obnovljena proizvodnja u „Jugoremediji“. Doduše, proizvodni pogoni su jedno vreme bili u upotrebi, dok ih je koristio zakupac, novosadsko preduzeće „Union medik“, ali je ova saradnja u međuvremenu neslavno okončana, pa se zakupac povukao iz Zrenjanina. Od tada, pogoni zvrje prazni i pitanje je da li će se i kada u njima ponovo naći radnici.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]