• Na evidenciji nezaposlenih i 627 osoba sa invaliditetom

    Na evidenciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, koja pokriva područje Srednjobanatskog okruga, na kraju septembra nalazilo se 627 osoba sa invaliditetom, od toga 240 žena. Prema podacima NSZ, od ukupnog broja nezaposlenih osoba sa invaliditetom u srednjem Banatu, na teritoriji grada Zrenjanina je njih 478, među kojima je 187 žena.   Posmatrano po stepenu […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Na evidenciji nezaposlenih i 627 osoba sa invaliditetom

    Na evidenciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, koja pokriva područje Srednjobanatskog okruga, na kraju septembra nalazilo se 627 osoba sa invaliditetom, od toga 240 žena. Prema podacima NSZ, od ukupnog broja nezaposlenih osoba sa invaliditetom u srednjem Banatu, na teritoriji grada Zrenjanina je njih 478, među kojima je 187 žena.

     

    Posmatrano po stepenu stručne spreme, u okrugu su na evidenciji 233 osobe bez kvalifikacija, 47 ih je sa drugim stepenom stručne spreme, a sa završenom trogodišnjom i četvorogodišnjom srednjom školom je 312 lica. Sa šestim stepenom je 20 osoba na evidenciji nezaposlenih, a sa sedmim njih 15.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Na evidenciji nezaposlenih u srednjem Banatu najviše nekvalifikovanih lica

     

    U Službi za zapošljavanje u Zrenjaninu navode da su i u prethodnom periodu posredovali u zapošljavanju ove kategorije nezaposlenih, kao i u njihovom uključivanju u aktivne mere zapošljavanja. Aktivne mere, pored zapošljavanja osoba sa invaliditetom, obezbeđuju i direktnu podršku u cilju povećanja njihove konkurentnosti, prevencije dugoročne nezaposlenosti i socijalne isključenosti.

     

    „NSZ je za poslodavce koji zapošljavaju ove osobe obezbedila finansijsku podršku odnosno finansijske olakšice. U prvih devet meseci zaposleno je 13 lica kroz program subvencija zarada za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva. U javne radove je uključeno 35 lica, preko programa novog zapošljavanja za teže zapošljive kategorije angažovano je 13 lica, dok je jedna osoba uključena u program stručne prakse. Osnovnu informatičku obuku nedavno je završilo deset polaznika. Sedam je uključeno u obuku za krojače – šivače, koja će trajati do početka decembra“, navode u zrenjaninskoj filijali NSZ.

     

    Javni pozivi otvoreni do kraja godine

     

    Inače, javni pozivi za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom otvoreni su do 31. decembra. Reč je o javnim pozivima za subvencionisanje zarada onima bez radnog iskustva i za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima.

     

    PROČITAJTE JOŠ: OGLASI ZA POSAO: Potrebni konobari, vozači, radnici u proizvodnji, knjigovođe…

     

    U NSZ podsećaju i da, po Zakonu o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, poslodavci u čijim firmama je zaposleno više od 20 radnika, a do 49 ukupno, moraju da imaju bar jednu zaposlenu osobu sa invaliditetom. Poslodavci koji imaju 50 i više radnika obavezni su da među njima imaju i dve ovakve osobe, te na svakih sledećih 50 zaposlenih bar još jednu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija