• Na evidenciji nezaposlenih u srednjem Banatu najviše nekvalifikovanih lica

    U Srednjobanatskom okrugu je na kraju septembra, na evidenciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, bilo 10.265 osoba bez posla, od toga 5.069 na teritoriji grada Zrenjanina. U opštini Žitište bilo je 1.485 nezaposlenih, opštini Novi Bečej 1.424, u opštini Sečanj 1.281 i u opštini Nova Crnja 1.006 lica.   „U odnosu na septembar prošle […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Na evidenciji nezaposlenih u srednjem Banatu najviše nekvalifikovanih lica

    U Srednjobanatskom okrugu je na kraju septembra, na evidenciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, bilo 10.265 osoba bez posla, od toga 5.069 na teritoriji grada Zrenjanina. U opštini Žitište bilo je 1.485 nezaposlenih, opštini Novi Bečej 1.424, u opštini Sečanj 1.281 i u opštini Nova Crnja 1.006 lica.

     

    „U odnosu na septembar prošle godine beleži se značajnije smanjenje broja nezaposlenih u svim opštinama Srednjobanatskog okruga. U okrugu su 1.524 lica manje na evidenciji nezaposlenih, od toga najveći odliv je u gradu Zrenjaninu – 859, zatim u opštinama Novi Bečej i Žitište (222 odnosno 220 lica manje na evidenciji), u Sečnju 160, dok su u opštini Nova Crnja u septembru ove godine bila 63 lica manje na evidenciji u odnosu na isti period prošle godine“, tvrde u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Traže se vozači: Još ima vremena da se prijavite za posao

     

    NSZ navodi i da se tokom ove godine broj lica na evidenciji nezaposlenih takođe postupno smanjivao. Na kraju januara je bilo 11.637 nezaposlenih u okrugu, a od toga u gradu Zrenjaninu 5.796.

     

    Na evidenciji u okrugu oko 53 odsto žena

     

    Kada je reč o strukturi nezaposlenih po stručnoj spremi, u srednjem Banatu je na evidenciji najviše nekvalifikovanih lica – 5.080 ili 49,49 odsto. Slede oni sa završenom srednjom školom, odnosno trećim ili četvrtim stepenom stručne spreme, kojih je 4.098 ili oko 40 odsto, zatim lica sa sedmim stepenom, kojih je 534, odnosno 5,20 odsto, dok je visokoškolaca sa šestim stepenom 355 odnosno oko 3,5 odsto. Od ukupnog broja nezaposlenih lica, 51,2 odsto čini nestručna radna snaga, a 48,8 odsto stručna.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Preduzeće GLM-RS raspisalo još jedan konkurs za posao: Potreban knjigovođa

     

    Na evidenciji u okrugu je oko 53 odsto žena, dok ih je na području Zrenjanina 49 odsto. U odnosu na ukupan broj žena na evidenciji, procenat ženske nekvalifikovane radne snage je 49,7 odsto.

     

    Filijala za zapošljavanje u Zrenjaninu je saopštila da je u prvih devet meseci ove godine posredovala u zapošljavanju 1.495 lica sa evidencije nezaposlenih. Poslodavci se, inače, kontinuirano obraćaju za uslugu posredovanja u zapošljavanju.

     

    „U periodu januar – septembar bili su traženiji profili koji poseduju stručna znanja. Prodavci i magacioneri su nekoliko poslednjih meseci najtraženiji. Slede operateri u proizvodnji, pomoćni radnici, vozači, komercijalisti, agenti prodaje, administrativni radnici, medicinske sestre, laboranti i drugo medicinsko osoblje, kuvari, konobari, elektrotehničari, radnici obezbeđenja, gerontodomaćice, lekari, nastavnici…“, navode u NSZ.

     

    PROČITAJTE JOŠ: MLEKOPRODUKT zapošljava radnike u proizvodnji i magacinu

     

    Kroz međuregionalno posredovanje, za rad na lokacijama u Srbiji, bili su traženi lekari i medicinski tehničari, nastavnici nemačkog jezika, ugostiteljski radnici, radnici poljoprivredne struke, komercijalisti, magacioneri i drugi. Za rad u Sloveniji bili su traženi vozači, vozači teretnih vozila, mehaničari motornih vozila, instalateri…

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija