• „Linglong“ o zaštiti životne sredine i drugim pitanjima koja brinu javnost

    Kineska kompanija „Linglong International Europe“ d.o.o. iz Zrenjanina uveliko radi na izgradnji svog industrijskog kompleksa, koji predstavlja najveću investiciju u Republici Srbiji.   U ovoj kompaniji radiće preko 1200 ljudi, ne samo sa teritorije grada Zrenjanina, već i iz lokalnih mesta. To će, kako je najavljeno, značajno doprineti privrednom razvoju i podizanju životnog standarda u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Linglong“ o zaštiti životne sredine i drugim pitanjima koja brinu javnost

    Kineska kompanija „Linglong International Europe“ d.o.o. iz Zrenjanina uveliko radi na izgradnji svog industrijskog kompleksa, koji predstavlja najveću investiciju u Republici Srbiji.

     

    U ovoj kompaniji radiće preko 1200 ljudi, ne samo sa teritorije grada Zrenjanina, već i iz lokalnih mesta. To će, kako je najavljeno, značajno doprineti privrednom razvoju i podizanju životnog standarda u regionu. Radi se o ozbiljnom investicionom projektu, ali s obzirom na to da je delatnost ove kompanije proizvodnja pneumatika, u jednom delu javnosti se pojavila bojazan da ovakva investicija može imati negativan uticaj na životnu sredinu.

     

    Kako je uređeno pitanje da li bi, koliko i kako neki privredni subjekat uticao na životnu sredinu?

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin finansira energetsku sanaciju zgrada, porodičnih kuća i stanova

     

    Postoje jasni zakoni Republike Srbije, kao i regulative Evropske unije kojima se ovo pitanje reguliše. Najpre, Vlada Republike Srbije propisuje listu projekata za koje je obavezna procena uticaja, kao i listu projekata za koje se može zahtevati procena uticaja. Nakon toga, nosioci projekata, koji spadaju u drugu grupu, podnose zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja. Ukoliko nadležni organ odluči da je potrebno izvršiti procenu uticaja, u narednim fazama on određuje obim i sadržinu studije. Najzad, on i daje saglasnost na izrađenu studiju o proceni uticaja.

     

    Bitno je istaći da svaki korak ovog procesa mora biti javan i da se javnost mora obavestiti o tome da je neko podneo zahtev o potrebi procene uticaja, zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja, kao i zahtev za davanje saglasnosti na studiju.

     

    Linglong: Bilo ukupno 289 pitanja

     

    „Kompanija „Linglong“ u potpunosti primenjuje sve propise koji se odnose na uticaj svog poslovanja na životnu sredinu. Pomenuti koraci i jesu bili javni kada je u pitanju naša kompanija. Obaveštenja o ovim postupcima se objavljuju u Službenom listu grada Zrenjanina, kao i putem lokalnih listova. Takođe, sva dokumentacija u vezi sa studijama kompanije „Linglong“ je javno dostupna svakom zainteresovanom licu. Ona se može PREUZETI OVDE„, kažu u kompaniji „Linglong“.

     

    Kompanija „Linglong International Europe“ navodi da je podnela tri zahteva, za tri faze izgradnje svog kompleksa. Odlučeno je da za prvu fazu izgradnje (portirnice, kapije,…) nije potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Za druge dve faze, za proizvodne pogone i mikserske pogone, utvrđeno je da su studije neophodne, zbog čega ih je „Linglong“ i izradio.

     

    „Nakon što smo predali svoje studije, svim zainteresovanim licima je bilo omogućeno da se u zakonskom roku izjasne o njima, tako što će poslati dopise sa svojim primedbama i predlozima. Tokom navedenog procesa za prvu studiju je stiglo 40 mišljenja zainteresovanih organa, organizacija i zainteresovane javnosti. Što se tiče druge studije, za vreme javne prezentacije priloženo je 98 mišljenja od strane građana i tri od nevladinih organizacija“, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

     

    U „Linglongu“ navode da je, kada se saberu sva mišljenja, bilo ukupno 289 pitanja u vezi sa predmetnim projektom i studijom.

     

    Briga za uticaj na „Carsku baru“

     

    Ako se zapitamo koje teme su najviše brinule naše građane, onda tih 289 pitanja možemo podeliti na sledeće teme: zaštita vazduha i monitoring kvaliteta vazduha (89 pitanja), uticaj projekta na vodosnabdevanje (36 pitanja), prečišćavanje otpadne vode i zagađenje površinskih i podzemnih voda (24 pitanja) i uticaj na zdravlje stanovništva (22 pitanja). Građani su iskazali i mišljenje u vezi sa sadržajem studije (29 pitanja) i načinom vođenja procedure (7 pitanja).

     

    Briga za uticaj na „Carsku baru“ je iskazana kroz 28 pitanja. Takođe, 48 pitanja je bilo usmereno na teme protivpožarnih mera, povećane buke, posledice povećanog saobraćaja i zastarelost elektroenergetskog sistema.

     

    „Nakon pažljivog proučavanja svih mišljenja, izvođač studije, odnosno kompanija „Linglong“ odgovorila je na mišljenja. Nakon toga je urađena i revizija studija, uzimajući u obzir predloge iz mišljenja, a u korist građana, zaštite životne sredine i zdravlja, kao i kompanije „Linglong“. Nakon izvršenih revizija, izdata su rešenja kojima su nadležni državni organi dali svoju saglasnost na izmenjene i unapređene studije“, navode u ovoj kompaniji.

     

    Šta to znači za javnost?

     

    „To znači da kompanija gradi svoj kompleks, koji predstavlja veliku investiciju. Znači i da će se u toku gradnje, kao i kasnije, u toku proizvodnje, pridržavati svih propisa. U korist ovome govori i saglasnost nadležnih organa na pomenute studije. Poslovanje kompanije će kontrolisati državni organi, inspekcije zaštite životne sredine, lokalnog, pokrajinskog i republičkog nivoa, ali i zainteresovana javnost. Ona će o svemu biti blagovremeno obaveštavana u skladu sa propisanim procedurama“, uveravaju u kompaniji „Linglong“.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    U kompaniji dodaju da će javnost biti obaveštavana o samom postupku gradnje, a kasnije i proizvodnje, kao i svim koracima koje će biti preduzimani u pogledu zaštite vazduha, prečišćavanja otpadnih voda, vodosnabdevanja i drugih pitanja koja brinu građane.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 7

    1. U ovoj zemlji je previše palamudera i šalabajzera pošto isti neznaju ništa da rade pa mlate praznu slamu po ceo dan!

    2. U Kotor Varoši (gradić u BiH), trenutno 2200 radnika radi za italijansku firmu Sportek koja pravi patike za Nike, između ostalog.
      Ljudi tamo su se odlučili za industriju koja je ekološki prihvatljiva, kako za radnike tako za okruženje.
      Dok naša vlast nama donosi najprljaviju moguću tehnologiju, posle koje trava ne raste, nikada više.

    3. Odlučeno je da za prvu fazu izgradnje (portirnice, kapije,…) nije potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu. -> koga vi ovde pravite ludim ?!
      Ko bi dobio zemljište od grada, uložio novac za gradnju prve faze, da nije siguran da neće dobiti kasnije sve potrebne dozvole.
      Samo u Srbiji se nakon izgradnje prve faze, naknadno dobijaju sve preostale obaveze.

    4. Pa jel vi mislite da se mi zakopcavamo pozadi? Kako je lako igrati se sa recima i tako pokazati da je sve sjajno i bajno ja ne mogu da verujem. Daj da se ceo grad digne na noge pa da vide….

    5. Ja nisam stručnjak za fabrike, ali što se tiče Ling Longa, tu je stvar završena. Fabrika će početi da radi, biće posla za mnoge. NVO mogu samo da pričaju. Standardi iz ekologije se moraju poštovati koje propisuje država Srbija. Priče i mišljenja pojedinaca , razlnih amatera i samozvanih analitičara ne mogu ništa da promene. Mislim da iza vsega stoji politika zapada da smanji ulazak Kine u Evropi, ali Kina je sila. Pregaziće Evropu, kao pijan govno.

      1. Ja nisam stručnjak za fabrike -> pa šta onda komentarišeš i filozofiraš, kao samozvani analitičar i amater.
        Pregaziće Evropu, kao pijan govno. – > jesi li ti Japanac?!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija