Grad Vesti Zrenjanin

Zrenjanin finansira energetsku sanaciju zgrada, porodičnih kuća i stanova

program energetske efikasnosti u zrenjaninu

Među 67 lokalnih samouprava, u kojima će Ministarstvo rudarstva i energetike finansirati projekte podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, nalaze se i grad Zrenjanin i opštine Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nova Crnja.

 

Program se odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave.

 

Zrenjanin je jedan od gradova u Srbiji koji je za ove namene izdvojio najviše novca iz sopstvenog budžeta, i to deset miliona dinara. Toliko je, recimo, izdvojio i Beograd. Ministarstvo će Zrenjaninu dati još 7,4 miliona za realizaciju projekta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zamenite PVC stolariju po još uvek starim, najpovoljnijim cenama na tržištu

 

Novi Bečej je opredelio 2,4 miliona dinara, Žitište dva miliona, Sečanj milion dinara, a Nova Crnja 500.000 dinara. Ministarstvo je svakoj od ovih opština dodelio još toliko novca za realizaciju programa.

 

– U petak ćemo biti zajedno u Kraljevu, gde ćemo potpisati ugovore sa lokalnim samoupravama i otpočeti realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Potom slede dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave – sa kompanijama koje će radove izvoditi, a onda i sa građanima. U pitanju je veliki projekat koji će se realizovati u nekoliko narednih godina – izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

Šta obuhvata program energetske efikasnosti?

 

Na pitanje šta će biti kriterijumi na osnovu kojih će se procenjivati da li neko domaćinstvo ima pravo da zameni stolariju uz pomoć države i lokalne samouprave, u nadležnom ministarstvu kažu da će kriterijumi i uslovi za izbor građana biti definisani propisima o mehanizmu raspodele sredstava koje će usvojiti i sprovoditi jedinice lokalne samouprave.

 

Kriterijumi će, između ostalog, obuhvatiti postojeće stanje spoljnih zidova, kvalitet postojeće stolarije, odnosno vrstu materijala profila. Obuhvatiće i broj stakala, način grejanja, kao i energent koji se koristi.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kako je ranije najavljeno, stolarija neće biti jedina koju će građani moći da dobiju po posebnoj ceni.

 

U planu su, sem zamene spoljnih prozora i vrata, izolacija zidova, krova, tavanica, zamena kotla, ugradnja toplotnih pumpi, uređaja za klimatizaciju, solarnih korektora…

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz