Ekonomija Vesti Zrenjanin

Krše se prava radnika, socijalna razlika postaje sve veća

prava radnika
Branislav Markuš iz Zrenjaninskog socijalnog foruma i Katarina Jakovljević iz kragujevačkog sindikata

Kršenje prava radnika, sve veće socijalne razlike i položaj sindikata bile su teme dvodnevnog skupa u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma.

 

Skup je održan u Subotici i podržala ga je fondacija „Ulof Palme Centar“.

 

Predstavnici udruženja građana i sindikati iz Kragujevca, Jagodine, Niša, Kruševca, Novog Sada, Zrenjanina i Subotice su, pre svega, kroz razmenu iskustava i diskusiju, tražili mogućnost za jačanjem svesti radnika da se učlanjuju u sindikate. Kako je rečeno, tako se može doći do ozbiljnog socijalnog dijaloga u društvu. Još jednom se moglo čuti šta su gorući problemi i kako poboljšati položaj radnika. Bilo je reči i o načinima da se ojačaju sindikati i poveća članstvo u njima. Zrenjaninski socijalni forum u tome vidi najveći problem danas. U ZSF smatraju da bez članstva nema aktivnog delovanja i pritiska da se zakonska regulativa promeni u korist radnika, kao i da ga poslodavci primenjuju.

 

Pročitajte još: Zrenjaninski poslovni krug ukazao na određene probleme u gradu

 

Potreba za povezivanjem i boljom komunikacijom među sindikatima markiran je kao problem ka čijem rešenju treba da se kreće kroz ovakve vidove diskusija i razmene iskustava i ideja. Istaknuto je i da je položaj radnika u Srbiji loš. To se ogleda u niskim zaradama i troškovima nesrazmernim potrošačkoj korpi, lošem Zakonu o radu i agencijskom zapošljavanju.

 

„Radnik se trenutno posmatra kao broj i objekat, a ne kao subjekat i stvaralac. Učesnici su se složili da je potrebno uticati na promenu državne politike, koja je trenutno okrenuta interesima investitora a ne radnika. Neophodna je izmena postojećeg Zakona o radu, Zakona o agencijskom zapošljavanju, donošenje zakona o sindikatima i dovođenje sindikata do upotrebljivosti“, saopšteno je nakon dvodnevnog skupa.

 

Zaključeno je i da radnička pitanja nisu često vidljiva u svakodnevnim medijima. Zato je mišljenje da treba praviti sopstvene medije i kroz njih se fokusirati na probleme.

 

prava radnika

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz