Ekonomija Vesti Zrenjanin

Krše se prava radnika, socijalna razlika postaje sve veća

prava radnika
Branislav Markuš iz Zrenjaninskog socijalnog foruma i Katarina Jakovljević iz kragujevačkog sindikata

Kršenje prava radnika, sve veće socijalne razlike i položaj sindikata bile su teme dvodnevnog skupa u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma.

 

Skup je održan u Subotici i podržala ga je fondacija “Ulof Palme Centar”.

 

Predstavnici udruženja građana i sindikati iz Kragujevca, Jagodine, Niša, Kruševca, Novog Sada, Zrenjanina i Subotice su, pre svega, kroz razmenu iskustava i diskusiju, tražili mogućnost za jačanjem svesti radnika da se učlanjuju u sindikate. Kako je rečeno, tako se može doći do ozbiljnog socijalnog dijaloga u društvu. Još jednom se moglo čuti šta su gorući problemi i kako poboljšati položaj radnika. Bilo je reči i o načinima da se ojačaju sindikati i poveća članstvo u njima. Zrenjaninski socijalni forum u tome vidi najveći problem danas. U ZSF smatraju da bez članstva nema aktivnog delovanja i pritiska da se zakonska regulativa promeni u korist radnika, kao i da ga poslodavci primenjuju.

 

Pročitajte još: Zrenjaninski poslovni krug ukazao na određene probleme u gradu

 

Potreba za povezivanjem i boljom komunikacijom među sindikatima markiran je kao problem ka čijem rešenju treba da se kreće kroz ovakve vidove diskusija i razmene iskustava i ideja. Istaknuto je i da je položaj radnika u Srbiji loš. To se ogleda u niskim zaradama i troškovima nesrazmernim potrošačkoj korpi, lošem Zakonu o radu i agencijskom zapošljavanju.

 

“Radnik se trenutno posmatra kao broj i objekat, a ne kao subjekat i stvaralac. Učesnici su se složili da je potrebno uticati na promenu državne politike, koja je trenutno okrenuta interesima investitora a ne radnika. Neophodna je izmena postojećeg Zakona o radu, Zakona o agencijskom zapošljavanju, donošenje zakona o sindikatima i dovođenje sindikata do upotrebljivosti”, saopšteno je nakon dvodnevnog skupa.

 

Zaključeno je i da radnička pitanja nisu često vidljiva u svakodnevnim medijima. Zato je mišljenje da treba praviti sopstvene medije i kroz njih se fokusirati na probleme.

 

prava radnika

 

Podeli članak
sinovoz
FAM