• Kompanije iz udruženja ZREPOK ostale stabilne uprkos pandemiji

    Među prvih 15 kompanija u srednjem Banatu po poslovnim prihodima, njih šest su članice Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK). Na prvom mestu je kompanija „Gomex“. Takođe, predsednik ovog poslovnog udruženja Budimir Jovanović, vlasnik i direktor kompanije „Keramika Jovanović“, dobio je priznanje „Najbolji poslovni lider 2020“, koje dodeljuje Privredna komora Srbije.   Priznanja koja su stigla na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kompanije iz udruženja ZREPOK ostale stabilne uprkos pandemiji

    Među prvih 15 kompanija u srednjem Banatu po poslovnim prihodima, njih šest su članice Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK). Na prvom mestu je kompanija „Gomex“. Takođe, predsednik ovog poslovnog udruženja Budimir Jovanović, vlasnik i direktor kompanije „Keramika Jovanović“, dobio je priznanje „Najbolji poslovni lider 2020“, koje dodeljuje Privredna komora Srbije.

     

    Priznanja koja su stigla na kraju ove teške 2020. godine govore o stabilnosti i uspešnosti kompanija okupljenih u poslovnom udruženju ZREPOK. To je povod za razgovor sa predsednikom udruženja Budimirom Jovanovićem.

     

    – Ova godina se po posledicama koje je proizvela na zdravlje ljudi, na broj preminulih i na ekonomiju zemlje može uporediti sa ratnom godinom. Pokazalo se, ipak, da će se godina za one stabilnije privredne subjekte, kao što su kompanije okupljene u ZREPOK-u, završiti sa mnogo boljim rezultatima nego što je to izgledalo u martu i aprilu. Sve kompanije okupljene u Zrenjaninskom poslovnom krugu dobro su poslovale – kaže za portal zrenjaninski.com Budimir Jovanović.

     

    PROČITAJTE JOŠ: MIS komerc obeležava vredan jubilej: Tri decenije u znaku pravih vrednosti

     

    Ova konstatacija se odnosi i na firme u sastavu „Keramike Jovanović“.

     

    – U martu i aprilu izgledalo je mnogo gore, ali već nakon ukidanja vanrednog stanja promet je porastao, kao i prihodi. Stoga ćemo godinu završiti sa dobrim poslovnim rezultatima. Ne kao što smo planirali, ali sasvim zadovoljavajuće. To se, nažalost, ne odnosi na „Neimar“, koji će poslovati sa gubitkom – ističe Jovanović.

     

    U daleko težoj situaciji ovu poslovnu godinu završiće manje firme i preduzetnici. Mnogi od njih, smatra Jovanović, bankrotiraće do proleća.

     

    – To su male firme ili preduzetničke radnje koje imaju po nekoliko zaposlenih, koje nemaju resurse da se nose sa krizom. Nemaju ni rezerve da dočekaju bolje dane, koji će, verujem stići sa prolećem – napominje Jovanović.

     

    budimir jovanović
    Foto: ZREPOK

     

    Pokazalo se da je postojanje institucije kao što je ZREPOK dragoceno

     

    U kriznim situacijama, kada ne znate šta vas čeka, teško je planirati poslovanje za narednu godinu.

     

    – Poslednjih meseci smo se, na osnovu poznatih parametara, ali i makroekonomskih kretanja, bavili planiranjem i budžetiranjem za narednu godinu. To je teško kad ne znate šta vas čeka. Mislim da smo napravili realne planove i da će rezultati biti bolji nego ove godine. A svaki plan je bolji od toga da nemate nikakav – ističe Jovanović.

     

    Kada je reč o pomoći države privredi, Jovanović kaže da je posle bitke mnogo pametnih generala, ali je siguran i da je dinamika i način raspodele morao biti drugačiji.

     

    – Država je svo svoje oružje iskoristila na početku pandemije, smatrajući da će dolaskom leta virus nestati. To se nije dogodilo. Pomoć je sada neophodna manjim firmama i preduzetnicima, a država više nema odakle da je pruži. Pomoć stanovništvu je bila neselektivna, pa su 100 evra dobili i oni kojima je ta pomoć bila potrebna, ali i oni kojima nije – smatra Jovanović.

     

    On dodaje da lokalna samouprava nije imala mnogo prostora da pomogne privrednicima iz svog regiona, ali i to što je imala kao mogućnost nije iskorišćeno na najbolji način. Kako navodi, još jednom se pokazalo da je udruživanje vrlo važno i korisno i u najboljim vremenima, a posebno u onim teškim.

     

    – Dokazano je da, ukoliko sarađujete sa uspešnim ljudima u životu ili u poslovanju, to donosi rezultate. Naše udruženje koje okuplja istaknute privrednike svakako donosi mnogo pogodnosti svakoj članici, ali i društvu. Mi na nedeljnom nivou imamo sastanke, razmenjujemo znanje i iskustvo i svakako je lakše da donesete odluku kad to dobro proanalizirate sa nekim ko radi kao vi i ko ima iste probleme. Pokazalo se da je postojanje institucije kao što je ZREPOK dragoceno ne samo za njene članice. To rezultati pokazuju. Zato se nadamo da će u narednom periodu i gradska vlast biti spremnija da čuje glas privrednika – završava Budimir Jovanović.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]