• Kompanija „Polet – keramika“ pokušala da utiče na maloprodajne cene?

    Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv kompanije „Polet – keramika“ iz Novog Bečeja.   Postupak je pokrenut radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10 Zakona o zaštiti konkurencije. Njima se ograničava konkurencija na tržištu veleprodaje keramičkih pločica u Srbiji. U okviru ovog postupka, komisija je sprovela nenajavljeni […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kompanija „Polet – keramika“ pokušala da utiče na maloprodajne cene?

    Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv kompanije „Polet – keramika“ iz Novog Bečeja.

     

    Postupak je pokrenut radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10 Zakona o zaštiti konkurencije. Njima se ograničava konkurencija na tržištu veleprodaje keramičkih pločica u Srbiji. U okviru ovog postupka, komisija je sprovela nenajavljeni uviđaj.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Oglašena prodaja flote rečnih brodova: Najskuplji teretnjak „Zrenjanin“

     

    „Komisija je sprovela analizu stanja konkurencije u kanalima distribucije keramičkih pločica i sanitarija u periodu od 2018. do 2020. godine. Sektorska analiza je, između ostalog, obuhvatila i analizu ugovornih odnosa između proizvođača keramičkih pločica i njihovih kupaca“, navodi se u obaveštenju.

     

    Tom prilikom su pribavljeni ugovori o kupoprodaji koje je „Polet – keramika“ zaključila sa četiri preduzeća. U pitanju su „Koral“ iz Pančeva, „Ornament“ iz Veternika, „Raša Župski“ iz Alesandrovca i „Merkur-komerc“ iz Zrenjanina.

     

    „Analizom ugovora, njihovih priloga i aneksa, uočene su odredbe koje upućuju na postojanje prakse poznate kao utvrđivanje cena u daljoj prodaji od strane proizvođača, odnosno prodavca. Njome se kupac ograničava da samostalno i nezavisno donosi poslovne odluke koje se odnose na cenovnu politiku. To je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10 Zakona“, saopštila je Komisija za zaštitu konkurencije.

     

    Naime, u ugovorima o kupoprodaji, koje je „Polet – keramika“ zaključila sa pomenutim preduzećima, stoji da se „kupcu preporučuje da maloprodajne cene formira po važećem cenovniku prodavca“. Takođe, navodi se da je to „u interesu i kupca i prodavca“.

     

    „Ukoliko se kupac ne pridržava preporučenih maloprodajnih cena, prodavac zadržava pravo da reaguje u cilju održavanja stabilnosti tržišta“, navodi se u ovim ugovorima.

     

    Konačna odluka po okončanju postupka

     

    Komisija je ugovore „Polet – keramike“ analizirala sa stanovišta eventualne primene člana 10 Zakona. Njime je utvrđeno da se restriktivnim sporazumima smatraju oni sporazumi između učesnika na tržištu koji imaju za cilj ili posledicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na teritoriji Srbije.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Komisija za zaštitu konkurencije je najavila da će u ovom postupku preduzeti sve dokazne radnje u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja. Ispitaće postojanje povrede konkurencije, a po okončanju postupka doneti i konačnu odluku.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija