Ekonomija Vesti Zrenjanin

Kompanija “Drekslmajer” o krizi i poslovnim planovima u Zrenjaninu

kompanija drekslmajer
Foto: Drekslmajer

Poslednjih dana u javnosti su se pojavile informacije o navodnom zatvaranju pogona nemačke kompanije “Drekslmajer”, najvećeg poslodavca u Zrenjaninu.

 

Na adresu redakcije portala zrenjaninski.com proteklih dana stizala su pitanja u vezi sa situacijom u fabrici, koja zapošljava nekoliko hiljada radnika iz grada i okolnih opština. Spominje se i da je u poslednje vreme, zbog krize u automobilskoj industriji, izazvane pandemijom virusa korona, veliki broj zaposlenih ostao bez posla.

 

Šta je od svega ovoga istina, pitali smo čelnike pomenute kompanije. Oni su u startu naglasili da kriza izazvana koronavirusom ima značajan uticaj na globalnu ekonomiju i proizvođače automobila širom sveta. Stoga je prošla godina bila izazov i za “Drekslmajer grupu”.

 

U martu doživeli nezabeležen pad

 

– Dok su januar i februar prošli relativno uobičajeno, u martu smo doživeli nezabeležen pad u globalnoj ekonomiji izazvan pandemijom koronavirusa. U vrlo kratkom roku morali smo da smanjimo svoje aktivnosti širom sveta. S jedne strane, to je bilo neophodno radi zaštite zdravlja naših zaposlenih i njihovih porodica. S druge strane, svi naši klijenti i dobavljači takođe su obustavili svoje aktivnosti. Lanci snabdevanja su bili narušeni – kaže za portal zrenjaninski.com generalni direktor “Drekslmajer grupe” u Srbiji Ralf Kapel.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninski poslovni krug se uspešno izborio sa korona krizom (Video)

 

U pisanoj izjavi dostavljenoj našoj redakciji, Kapel navodi da ova kompanija, kao dobavljač koji isporučuje po principu “u tačno vreme i tačno određenim redosledom”, veoma zavisi od svojih klijenata. Ova specijalna situacija sa isporukom podrazumeva da, ako klijenti otkažu porudžbine proizvoda, i “Drekslmajer” mora da obustavi proizvodnju. Isto tako, čim klijenti ponovo pokrenu proizvodnju, kompanija istog trena mora da bude spremna za ponovni rad.

 

– Zbog pandemije koronavirusa i smanjene prodaje automobila na svetskom tržištu, neki od “Drekslmajerovih” klijenata u potpunosti su obustavili svoju proizvodnju na nekoliko meseci tokom prošle godine. Posledica toga bila je da je i naša kompanija morala gotovo u potpunosti da zatvori fabriku u Zrenjaninu na određeni period i zamoli svoje zaposlene da ostanu kod kuće. Iako u teškoj ekonomskoj situaciji zbog duže obustave rada tokom prethodne godine, odrekli smo se pomoći koju je Vlada Republike Srbije namenila poslodavcima. Ta pomoć je bila u vidu paketa poreskih olakšica i isplate pola minimalne zarade za svakog zaposlenog – naglašava Kapel.

 

kompanija drekslmajer
Foto: Drekslmajer

 

“Drekslmajer” bio prinuđen da redukuje broj zaposlenih

 

Kapel je istakao da je kompanija tokom 2020. godine, iako više meseci nije ostvarivala promet i dobit, jer proizvođači automobila nisu radili i proizvodili, zarade svojim zaposlenima isplaćivala isključivo iz sopstvenih sredstava. To je činila u redovnim rokovima, kao i ranije. Međutim, zbog smanjenog obima posla, kompanija je bila prinuđena da redukuje broj zaposlenih.

 

– Kao porodično preduzeće, sa visokim socijalnim standardima, trudimo se da sačuvamo svako radno mesto. Kompanija radi na uštedi novca u mnogim oblastima svog poslovanja. Sve sa ciljem da prevaziđe ovaj krizni period i dugoročno osigura hiljade radnih mesta. “Drekslmajer” je lokaciju u Zrenjaninu razvijao prethodnih 13 godina i mnogo je ulagao u pogon, region, svoje zaposlene i njihovo znanje i veštine. Ovde u Srbiji smo stvorili veoma dobro radno okruženje. Zato se nadamo da ćemo zajedno prevazići ovaj krizni period i vratiti se na stari put uspešnog poslovanja – rekao je Kapel.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Inače, menadžment je odlučio da zaposlenima dodeli jednokratni „kovid-19 bonus”. Na taj način je izrazio poštovanje i zahvalnost svima koji su vredno i predano radili u uslovima koje je diktirala pandemija koronavirusa. Bonus će biti isplaćen sa januarskom zaradom.

 

– Prethodna godina nikome od nas nije bila laka. Zato smo zahvalni našim zaposlenima na ogromnom trudu, profesionalnom radu i dobroj volji koju su iskazali u proteklom periodu – zaključio je Ralf Kapel.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ljudi kojima nisu produzili ugovor nema bonusa, i ako su radili i trpeli sve tokom cele godine.

sinovoz
FAM