• Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Matijevićeve firme

    Komisija za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv privrednog društva „MAT Real Estate“ iz Novog Sada, saznaje portal zrenjaninski.com.   Postupak je pokrenut zbog toga što je pomenuta novosadska firma kupila zrenjaninsku fabriku za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva „Radijator“, koja je bila u stečaju, a da prethodno nije zatražila odobrenje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Matijevićeve firme

    Komisija za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv privrednog društva „MAT Real Estate“ iz Novog Sada, saznaje portal zrenjaninski.com.

     

    Postupak je pokrenut zbog toga što je pomenuta novosadska firma kupila zrenjaninsku fabriku za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva „Radijator“, koja je bila u stečaju, a da prethodno nije zatražila odobrenje Komisije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Ekskluzivno: Pokrenut prethodni stečajni postupak u “Fabrici vode”

     

    Preduzeće „MAT Real Estate“ se nalazi pod kontrolom Petra Matijevića, koji poseduje 70 odsto udela u toj firmi. Ostatak je u vlasništvu fizičkog lica Zore Matijević. Pored ovog preduzeća, Petar Matijević u Srbiji direktno kontroliše i Industriju mesa „Matijević“, „MPZ Agrar“ i „MPZ Agrar Dva“.

     

    „Shodno tome, može se osnovano pretpostaviti da je došlo do promene vršioca kontrole nad fabrikom „Radijator“, odnosno da ova transakcija predstavlja koncentraciju koja je sprovedena bez odobrenja Komisije, a koja je nastala sticanjem pojedinačne kontrole od strane firme „MAT Real Estate“ nad privrednim društvom „Radijator“, navodi Komisija.

     

    Komisija za zaštitu konkurencije je konstatovala i da je novi vlasnik promenio sedište fabrike „Radijator“ i njenu pretežnu delatnost. Novo sedište nekadašnje zrenjaninske livnice sada se nalazi na adresi Trg slobode 3 – 5. Na toj adresi se nalazi i hotel „Vojvodina“, takođe u vlasništvu biznismena Petra Matijevića. A kao nova delatnost „Radijatora“ je upisano „upravljanje nekretninama za naknadu“. Time se, uostalom, bavi i preduzeće „MAT Real Estate“.

     

    „Komisija će tokom ovog postupka sprovesti sve potrebne radnje, utvrditi činjenično stanje i ispitati da li je u konkretnom slučaju postupljeno suprotno odredbama Zakona o zaštiti konkurencije. Biće ispitano i da li je dozvoljena ova koncentracija“, navela je Komisija za zaštitu konkurencije.

     

    Livnica prodata po početnoj ceni

     

    Podsetimo, livnicu u stečaju, čije je sedište prethodni vlasnik premestio iz Zrenjanina u Beograd, kupilo je preduzeće „MAT Real Estate“ iz Novog Sada. „Radijator“ je prodat kao pravno lice po ceni od 414,8 miliona dinara. Toliko je i iznosila početna cena na javnom nadmetanju. Inače, vrednost imovine, u koju spadaju nekretnine, oprema, avansi, zalihe i potraživanja, procenjena je na više od dve milijarde dinara.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Novi vlasnik je ubrzo nakon preuzimanja „Radijatora“ oglasio javnu prodaju mašina i opreme iz fabričkih pogona u Beogradskoj ulici u Zrenjaninu. Time je još jednom jasno stavio do znanja da ovde u budućnosti ne planira da obnovi proizvodnju radijatora i kotlova.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]