Ekonomija Vesti Zrenjanin

JEFTINIJI POZIVI: Cene rominga u regionu niže i do 87 odsto!

cene rominga
Foto: Pixabay

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je od 1. jula počela primena Sporazuma o snižavanju cene rominga u regionu. Ovaj sporazum je potpisan 4. aprila na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

 

– U Republici Srbiji smanjenje se kreće od 21 do čak 87 odsto. Ovo značajno smanjenje cena predstavlja finansijsku uštedu i olakšanu komunikaciju za građane. Takođe će doprineti razvoju digitalne ekonomije, regionalnoj saradnji i bržem uvođenju novih tehnoloških rešenja – istakla je Matić.

 

Prema rešenju Regulatorne agencije za telekomunikacije (RATEL), od 1. jula je prosečna cena jednog minuta razgovora za odlazne pozive u romingu sa 28,18 dinara snižena na 10,8 dinara. Cena dolaznih poziva je sa 7,43 snižena na 5,9 dinara.

 

Pročitajte još: Radnici iz Srbije od sada će lakše dobijati posao u Sloveniji

 

Prosečna cena SMS poruka umanjena je sa 8,92 na 4,4 dinara. A cena prenosa podataka po megabajtu umanjena je sa 30,38 na 4,0 dinara u proseku.

 

RATEL je, inače, bio zadužen za određivanje maksimalnih cena rominga u zemljama u okruženju. U pitanju su Crna Gora, Srbija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija.

 

Državna sekretarka je podsetila da će prelazni period ka uvođenju režima „roming kao kod kuće“ trajati od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine. Predviđeno je da od 1. jula 2021. cena za pozive, SMS i prenos podataka u romingu u regionu Zapadnog Balkana odgovara ceni koju potrošači plaćaju unutar matične elektronske komunikacione mreže.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM