• Istražujemo: Kako je ministar u Vladi Srbije uništio firmu „Minel Fepo“

    Pojedini beogradski mediji u poslednje vreme istražuju kako je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović učestvovao u malverzacijama u vezi sa privatizacijom firme „Minel transformatori“, koju je doveo do stečaja, a stotine radnika ostavio bez posla. Mnogi ne znaju da je Popović svojevremeno bio vlasnik i zrenjaninskog preduzeća „Minel Fepo“, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Istražujemo: Kako je ministar u Vladi Srbije uništio firmu „Minel Fepo“

    Pojedini beogradski mediji u poslednje vreme istražuju kako je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović učestvovao u malverzacijama u vezi sa privatizacijom firme „Minel transformatori“, koju je doveo do stečaja, a stotine radnika ostavio bez posla. Mnogi ne znaju da je Popović svojevremeno bio vlasnik i zrenjaninskog preduzeća „Minel Fepo“, koje je takođe uništeno.

     

    Portal zrenjaninski.com je istraživao kako je propala nekada veoma uspešna zrenjaninska firma, koja je proizvodila elektropostrojenja i merne trafostanice, uglavnom za izvoz.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kompanija “Borets Servise Serbia” obeležila deset godina rada

     

    Privredni sud u Zrenjaninu je rešenje o bankrotstvu firme „Minel Fepo“ doneo 2013. godine. To je bila jedina realna odluka, pošto niko u zakonskom roku nije podneo plan reorganizacije, niti je stečajni dužnik pokazao interesovanje za reorganizaciju. Na jednom od ročišta je saopšteno da su ukupne neizmirene obaveze preduzeća u stečaju u to vreme iznosile više od 1,7 milijardi dinara. To je bilo skoro šest puta više od vrednosti imovine koju je firma posedovala. Konstatovano je i da je stečajni dužnik opterećen izrazito visokim obavezama i da reorganizacija nije izvodljiva.

     

    Stečaj otvoren pre osam godina

     

    Stečaj je, inače, otvoren 3. oktobra 2012. godine na predlog Komercijalne banke. „Minel Fepo“ je, naime, bio jemac – platac za preduzeće „Minel transformatori“ iz Ripnja koje je od te banke uzelo kredit od tri miliona evra. Ali, pošto svoja potraživanja nije mogla da naplati od glavnog dužnika, jer je i to preduzeće bilo u katastrofalnoj poslovnoj situaciji, banka je pokušala da to učini preko jemca. Ispostavilo se da su ti pokušaji bili bezuspešni. Banka nije mogla da aktivira menice jer su svi računi „Minel Fepo“ bili u blokadi duže od godinu dana. I to na iznos od preko 600 miliona dinara.

     

    U preduzeću je, u poslednje vreme, bilo zaposleno 69 radnika. Međutim, usled uvođenja stečajnog postupka svi su, po automatizmu, ostali bez posla.

     

    minel fepo

     

    Radnici štrajkovali i protestovali, izostala podrška države i lokalne vlasti

     

    Radnici i mali akcionari nisu pristajali na to da „mrak proguta“ njihova radna mesta i imovinu fabrike. Tražili su da se preispita poslovanje firme od momenta privatizacije, februara 2005. godine. Hteli su da se utvrdi kako je i zašto odlučeno da baš „Minel Fepo“ bude jemac platac u Komercijalnoj banci za višemilionski kredit dat firmi „Minel transformatori“ iz Ripnja. Pre uvođenja stečaja organizovali su i štrajkove, nakon toga učestvovali i u protestima, ali u to vreme nisu imali podršku ni države niti lokalne vlasti.

     

    Inače, beogradski mediji prenose da tužilaštvo u dalje ne otvara istragu, iako Agencija za borbu protiv korupcije insistira na tome. Radnici uništene fabrike „Minel transformatori“ podneli su krivične prijave protiv Popovića još 2012. godine zbog sumnje da je preduzeće namerno doveo do višemilionskih dugova i stečaja kako bi se dodatno obogatio. Izgleda da je po istoj matrici uništen i zrenjaninski „Minel Fepo“, ali o tome nikada nije vođena istraga.

     

    Ko je Nenad Popović?

     

    Beogradski mediji pišu da je Nenad Popović, koji je svojevremeno bio funkcioner Demokratske stranke Srbije, 2014. osnovao Srpsku narodnu partiju. Ova stranka zagovara bliže odnose Beograda i Moskve i protivi se pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

     

    Svoju poslovnu imperiju Popović je izgradio upravo u Rusiji. Međutim, dokumenta pokazuju da, uprkos tome, od 2008. godine ima boravište u Švajcarskoj, gde i plaća porez. Pre tri godine našao se i u aferi „Rajski papiri“, zajedno sa svetskim državnicima, političarima i biznismenima čija se poslovanja i ofšor sredstva istražuju. Tako je procurilo da sadašnji ministar poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija