• Čuveni kombinat „Servo Mihalj“ živi još samo u privatnim kolekcijama

    Ako želite da vidite kako izgleda nešto što je proizvedeno u nekadašnjem čuvenom Industrijsko-poljoprivrednom kombinatu „Servo Mihalj“ iz Zrenjanina, to možete da vidite na nekom od popularnih sajtova za prodaju polovne robe. A ako ste kojim slučajem i vi nešto sačuvali, možda možete i lepo da zaradite.   Proizvodi, ambalaža, nalepnice, kuvarski recepti, čaše ili […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Čuveni kombinat „Servo Mihalj“ živi još samo u privatnim kolekcijama

    Ako želite da vidite kako izgleda nešto što je proizvedeno u nekadašnjem čuvenom Industrijsko-poljoprivrednom kombinatu „Servo Mihalj“ iz Zrenjanina, to možete da vidite na nekom od popularnih sajtova za prodaju polovne robe. A ako ste kojim slučajem i vi nešto sačuvali, možda možete i lepo da zaradite.

     

    Proizvodi, ambalaža, nalepnice, kuvarski recepti, čaše ili otvarači za flaše, rokovnici, hemijske olovke… Sve što ima pečat „Servo Mihalja“ može da postigne pristojnu cenu.

     

    Industrijsko-poljoprivredni kombinat „Servo Mihalj“, kao brend kog je znala ne samo cela bivša Jugoslavija nego i Evropa, danas živi u privatnim kolekcijama.

     

    PROČITAJTE JOŠ: I ove nedelje smo objavili aktuelne oglase za posao – da li ste ih pogledali?

     

    Sačuvane kesice dekstroze, čuvenih bombona koje je nekad proizvodio IPOK, sa ukusom višnje, ananasa, narandže ili kafe, dostižu cenu i do 50 evra.

     

    Dobro prolaze i kantice u kojima se nekada prodavala svinjska mast iz BEK-a, najlonska kesica sa logom kombinata, sveska sa receptima ili čaša sa utisnutim logom.

     

    U institucijama koje bi trebalo da čuvaju prošlost, postoje neka dokumenta, arhivski pisani materijal, fotografije. Međutim, ne i proizvodi koji su se nekad pravili u fabrikama koje su činile kombinat „Servo Mihalj“. Najveći deo tih fabrika, kao ni sam kombinat, nije preživeo tranziciju.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Privredna komora Srbije dodelila kompaniji „Gomex“ nagradu za poslovni uspeh

     

    Nema više Fabrike šećera, IPOK-a kakav je nekad bio, nema Zrenjaninske industrije piva, nema „Jugoremedije“ ni BEK-a, a ni „Žitoprodukta“.

     

    industrijsko-poljoprivredni kombinat servo mihalj
    Foto: Zrenjanin, nekad i sad

     

    Nešto se prodalo, a nešto i pokralo iz kombinata „Servo Mihalj“

     

    Kombinat „Servo Mihalj“, kao pravno lice, završio je u stečaju, a njegova imovina rasprodata je na licitacijama tokom prve decenije 21. veka. Na tim licitacijama se prodavalo sve što je od kombinata ostalo – od nameštaja preko umetnina do sajamskih nagrada i plaketa. Nešto se prodalo, a nešto i pokralo. Mediji su tih godina beležili da je uspela netragom da nestane i Nagrada AVNOJ-a koju je „Servo Mihalj“ dobio 1980. godine.

     

    Slične su se situacije događale i u preduzećima koja su činila kombinat i koja su propadala sama za sebe.

     

    Mlađi se ne sećaju, a stariji su možda i zaboravili, ali nekadašnji gigant, Industrijsko-poljoprivredni kombinat „Servo Mihalj“ u svom sastavu je imao 42 preduzeća. Zapošljavao je skoro 24.000 radnika. Sa oko 240.000 hektara oranica, godišnje se proizvodilo 200.000 tona pšenice, 500.000 tona kukuruza, 100.000 tona suncokreta… Godišnja produkcija u stočarstvu dostizala je 200.000 svinja, 70.000 junadi, 500.000 komada pataka i gusaka, 10 miliona brojlera, 25 miliona litara mleka…

     

    PROČITAJTE JOŠ: Anastasia Cvetković Čučulis iz „Dijamanta“ najbolji finansijski direktor u Srbiji

     

    Iz poljoprivrednih preduzeća stizale su sirovine, a u fabrikama se pravilo pivo, hleb i kolači, šećer i desktroza, salame i kobasice, mleko i ulje, margarin, lekovi i kozmetika, čarape i šeširi…

     

    Od fabrika koje su nekada činile kombinat preživeli su i uspešno posluju jedino „Dijamant“ i „Mlekoprodukt“.

     

    industrijsko-poljoprivredni kombinat servo mihalj
    Foto: Zrenjanin, nekad i sad

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Sve smo imali, i to vrhunski i svetski priznat kvalitet, a sve je to moralo da se uništi da bi neki drugi, neuspešni i nekvalitetni profitirali.Ubili su nam privredu i ekonomiju kao najgori nacisti.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin