Ekonomija Foto dana Vesti Zrenjanin

Crni petak: Ako kupujete robu preko interneta, ovo treba da znate

crni petak
Foto: Pixabay

Trgovački „crni petak“ (Black Friday) u celom svetu je sinonim za kupovinu robe na popustu, tako da će i mnogi građani Srbije verovatno iskoristiti takvu mogućnost.

 

Na šoping u okolnim zemljama će se zbog složene epidemiološke situacije svakako odvažiti manji broj ljudi, ali će zato mnogi kupovati na internetu, privučeni sniženjima najrazličitijih proizvoda. Kupovina preko interneta je, inače, sve zastupljenija. O tome svedoči i podatak da je broj pošiljaka ove godine veći za 20 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vozači kamiona u Evropi: Godišnje može da se uštedi oko 10.000 evra

 

Oni koji se odluče za takav način kupovine treba da znaju da se za pošiljke, čija je vrednost veća od 50 evra, plaćaju i carina i PDV. Pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto. Dažbine se obračunavaju po jedinstvenoj carinskoj stopi od deset odsto na utvrđenu carinsku osnovicu, na šta se obračunava i PDV po stopi od 20 procenata.

 

crni petak
Foto: Pexels

 

Pošiljke kupljene preko interneta najčešće pristižu bez prateće fakture

 

Jasminka Vujadinović, šefica carinske ispostave Pošta Beograd, govoreći o najvećim izazovima pri carinjenju poštanskih pošiljaka, kazala je da se u 90 odsto slučajeva događa da pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe.

 

– Zbog toga prilikom kupovine preko interneta treba insistirati da prodavac pošalje fakturu uz pošiljku. Kada pristigne pošiljka bez pratećeg računa, carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrednost pristigle robe. U praksi se dešava da je roba kupljena na popustima i akcijama koje više ne postoje u trenutku kada ona pristigne na carinjenje. Ukoliko faktura ne pristigne uz pošiljku, postoji mogućnost da osnovica za carinjenje bude viša. To je zato jer u datom trenutku nema načina da se zna da li je roba kupljena na popustu ili ne – objašnjava Vujadinović.

 

Ona dodaje da carinski službenici osim navedene vrednosti, odnosno računa, za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode. Reč je o upoređivanju vrednosti slične ili istovetne robe.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Pošto se carinjenje obavlja tek nakon što pošiljka pristigne u zemlju, što je najčešće trenutak kada su cene roba vraćene na veći iznos, obračun dažbina zaista može biti veći od stvarno plaćene cene ukoliko robu ne prati račun. Ako se tako nešto dogodi, građanima se savetuje da pre izmirivanja carinskog duga zahtevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid. Tada, ukoliko imaju primedbi, mogu da ulože prigovor.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz