Ekonomija Vesti Zrenjanin

Vozači kamiona u Evropi: Godišnje može da se uštedi oko 10.000 evra

frigo brigada - vozači kamiona
Foto: Frigo Brigada

Usled porasta broja ljudi koji svakog meseca odlaze u inostranstvo da bi vozili međunarodnu špediciju i tako obezbedili finansije svojim porodicama, sve je veća zainteresovanost za informacije kako izgleda ovaj posao i koliko para može da se zaradi godišnje. Upravo o tim temama su u intervjuu razgovarali vozači kamiona Jovan, Boban i Zvonko.

 

„Najviše sam voleo da prevozim Toblerone“ – Zvonko Trifunović

 

Koliko je potrebno vremena da se savlada posao?

 

– Zavisi da li čovek ima prethodnog iskustva u vožnji. Ko je vozio po Srbiji, dovoljno je i nedelju dana samo da nauči papirologiju – kaže Boban.

 

– Onome ko prethodno nije vozio nešto puno, potrebno je mesec i po dana da savlada posao u duploj posadi i da se osamostali – dodaje Zvonko.

 

Šta je bitno da čovek poseduje osim dozvole?

 

– Sama snalažljivost je vrlo bitna. Da čovek ume da koristi navigaciju i mape da bi pronašao određenu adresu. Naravno, uz podršku dispečera i koordinatora, jer logistika je toliko razrađena da ni jedan vozač nije sam. Treba napraviti plan rute kojom se krećemo i pratiti znakove i ograničenja – kaže Jovan.

 

frigo brigada
Foto: Frigo Brigada

 

Kako je izgledala prva samostalna vožnja?

 

– To je bilo u Italiji. Bila je smešna situacija. Trebalo je da se parkiram u rikverc na rampu, međutim to nisam umeo, i svi radnici iz firme gde sam dovezao robu su izašli i u početku su se smejali mojim pokušajima. Onda su mi rekli da je ipak pametnije da oni parkiraju umesto mene. Ali to je bilo tog prvog puta. Sledeći put mi je parkiranje već išlo bolje i brzo sam ukapirao šta i kako. Evo šta mi je pomoglo – zamislio sam da mi je volan zakačen metalnom šinom za kraj prikolice i kada okrećem volan u jednu stranu logično je da će zadnji kraj prikolice da se pomera u suprotnu – objašnjava Zvonko.

 

Kako izgledaju parkinzi?

 

– U Nemačkoj je najproblematičnije pronaći slobodan parking. Do 18 časova već mora da se pronađe, a ponedeljkom i dosta ranije – kaže Boban.

 

– Ako su zauzeti svi parkinzi, onda treba ići u industrijsku zonu i tu se parkirati. To je neko iskustvo starijih vozača koje prenose mladima – dodaje Zvonko.

 

„Oko 10.000 evra može godišnje da se uštedi“ – Boban Ostojić

 

Kako je izgledala procedura pre zaposlenja?

 

– Procedura je jednostavna. Dođe se u agenciju, daju se osnovni podaci i tako se ulazi u proceduru. Tada smo se baš raspitivali gde možemo najbrže doći do posla i tako smo stigli do agencije „Frigo Brigada“. Trebalo je možda tri meseca da završimo svu proceduru i počeli smo da radimo – objašnjava Zvonko

 

– Tri do četiri meseca je bilo u mom slučaju potrebno i već ubrzo sam počeo da radim – dodaje Boban.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Ovaj posao sam zamišljao težim. Međutim, imali smo dobru obuku pre ulaska u kamion, pomoć agencije oko svega što je potrebno i kompletne papirologije, a i kasnije, u kamionu, stalno smo bili u kontaktu sa dispečerima i koordinatorima, tako da je sve to bilo dosta lakše nego što sam ja zamišljao – kaže Jovan.

 

frigo brigada
Foto: Frigo Brigada

 

Da li je bilo kazni i susreta s policijom?

 

– Imao sam jedan kontakt samo. Ja sam napravio grešku i parkirao se na pogrešno parking mesto. Morao sam da pomerim kamion i prekršio pauzu. Kasnije, pri kontroli tahografa, policija je uvidela prekršaj, međutim objasnio sam policiji šta je bio problem i izašli su mi u susret i pustili me bez kazne – kaže Jovan.

 

Mogu li da se obilaze gradovi i priroda za vreme vikend pauza?

 

– Svaki momenat sam koristio za obilazak. Imao sam jedan trotinet koji mi je pomagao da brže stignem od parkinga do prvog grada koji sam obilazio. Obišao sam u Bolcanu muzej Mesnera – najpoznatijeg alpiniste. Imao sam vikend pauzu u Stokholmu takođe – odgovara Zvonko.

 

Gde se najviše vozi?

 

– Vozili smo najviše do Austrije, Nemačke, Holandije i najdalje do Belgije, do mesta Jabeka – navodi Jovan.

 

Ko razmišlja da počne da se bavi vožnjom kamiona u Evropi, može puno informacija da sazna na sajtu FRIGO BRIGADA.

 

Tu je detaljno opisana procedura oko dobijanja posla, kao i na šta treba obratiti pažnju i izbeći skupe greške. A za pomoć oko zaposlenja zainteresovani mogu kontaktirati Vasilija na broj 060 33 11 730.

 

Da li je posao teži ili lakši nego što se misli u početku?

 

– Iskreno, kakve sam ja sve poslove radio u životu, ovo mi dođe više kao odmor. Koordinatori zavise od nas i mi zavisimo od njih. Uzajamna podrška mora da postoji. Za sada je sve u redu – uključuje se u razgovor Zoran Jovanović.

 

Ceo intervju možete pogledati ovde:

 

 

Inače, u Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona. Najviše vozača hladnjača – oni su među najvažnijim prevoznicima, jer prevoze hranu svakodnevno.

 

Zanimljivo je da se sve više žena u poslednje vreme odlučuje da vozi kamion zajedno sa svojim muževima u duploj posadi i da na taj način zarade dve visoke plate mesečno.

 

PR tekst

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz