Ekonomija Vesti Zrenjanin

Aktivne mere zapošljavanja: Programima obuhvaćeno više ciljnih grupa

aktivne mere zapošljavanja u zrenjaninu

Grad Zrenjanin i opštine Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja su i ove godine izdvojile sredstva za aktivne mere zapošljavanja.

 

Zrenjanin je za unapređenje lokalne politike zapošljavanja, koju realizuje uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, opredelio 3,4 miliona dinara. Ovim programom dve ciljne grupe su prepoznate kao prioritetne – teže zapošljive kategorije i mladi kojima je po okončanju formalnog obrazovanja neophodno osposobljavanje za samostalan rad u struci.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nova šansa za posao: Hotel „Vojvodina“ raspisao konkurs za zapošljavanje

 

Stoga su Lokalnim akcionim planom zapošljavanja ukupna finansijska sredstva podeljena na dva dela. Za realizaciju javnih radova je izdvojeno 1,9 miliona, a za stručnu praksu 1,5 miliona dinara.

 

I opštine Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja su od početka godine podnele zahteve za učešće u sufinansiranju programa aktivne politike zapošljavanja. Nakon potpisanih sporazuma sa Nacionalnom službom za zapošljavanje o sufinaniranju mera i programa zapošljavanja, raspisani su javni pozivi i konkursi, pa je u toku njihova realizacija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nova poslovna prilika: PSC ĆIRCOM raspisao dva konkursa za posao

 

„Jedan od načina decentralizacije politike zapošljavanja na lokalnom nivou se postiže prepoznavanjem ciljnih grupa i delatnosti koje je nužno dodatno finansijski podržati. Ciljevi se kreiraju polazeći od Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja, uz sagledavanje prilika na lokalnom tržištu rada. Kao referentna institucija u ovom domenu, Filijala za zapošljavanje u Zrenjaninu i ove godine pruža stručnu i tehničku podršku pri realizaciji programa zapošljavanja prema lokalnim akcionim planovima“, navode u zrenjaninskoj filijali NSZ.

 

U opštini Žitište izdvojeno više od šest miliona dinara

 

Ovogodišnja sredstva za aktivne mere u opštini Žitište iznose 6.375.000 dinara. Od toga je 3.240.000 dinara izdvojila opština Žitište, a ostatak Nacionalna služba za zapošljavanje. Planirano je uključivanje 25 osoba u aktivne mere zapošljavanja. Za subvencije za pokretanje privatnog biznisa opredeljeno je tri miliona dinara, a za subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih lica 3.375.000 dinara.

 

„U opštini Nova Crnja planirano je uključivanje 12 osoba u programe zapošljavanja. Za ovu godinu opština je opredelila 1,1 milion dinara. Uz sredstva od milion dinara, koja je obezbedila NSZ, ukupan iznos za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja iznosi 2,1 milion dinara. Ovaj budžet je raspodeljen za javne radove i subvencije za samozapošljavanje, odnosno pokretanje malih firmi“, objašnjavaju u filijali u Zrenjaninu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

U toku je i realizacija mera aktivne politike zapošljavanja na teritoriji opštine Novi Bečej. Lokalni akcioni plan ovde predviđa programe samozapošljavanja, novog zapošljavanja i javnih radova. Opredeljeno je ukupno 7.830.000 dinara, od čega je četiri miliona obezbedila opština. Ukupan broj osoba koje će koristiti aktivne mere na području opštine Novi Bečej je 47.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.