• Aktivne mere zapošljavanja: Programima obuhvaćeno više ciljnih grupa

    Grad Zrenjanin i opštine Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja su i ove godine izdvojile sredstva za aktivne mere zapošljavanja.   Zrenjanin je za unapređenje lokalne politike zapošljavanja, koju realizuje uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, opredelio 3,4 miliona dinara. Ovim programom dve ciljne grupe su prepoznate kao prioritetne – teže zapošljive kategorije i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Aktivne mere zapošljavanja: Programima obuhvaćeno više ciljnih grupa

    Grad Zrenjanin i opštine Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja su i ove godine izdvojile sredstva za aktivne mere zapošljavanja.

     

    Zrenjanin je za unapređenje lokalne politike zapošljavanja, koju realizuje uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, opredelio 3,4 miliona dinara. Ovim programom dve ciljne grupe su prepoznate kao prioritetne – teže zapošljive kategorije i mladi kojima je po okončanju formalnog obrazovanja neophodno osposobljavanje za samostalan rad u struci.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Nova šansa za posao: Hotel „Vojvodina“ raspisao konkurs za zapošljavanje

     

    Stoga su Lokalnim akcionim planom zapošljavanja ukupna finansijska sredstva podeljena na dva dela. Za realizaciju javnih radova je izdvojeno 1,9 miliona, a za stručnu praksu 1,5 miliona dinara.

     

    I opštine Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja su od početka godine podnele zahteve za učešće u sufinansiranju programa aktivne politike zapošljavanja. Nakon potpisanih sporazuma sa Nacionalnom službom za zapošljavanje o sufinaniranju mera i programa zapošljavanja, raspisani su javni pozivi i konkursi, pa je u toku njihova realizacija.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Nova poslovna prilika: PSC ĆIRCOM raspisao dva konkursa za posao

     

    „Jedan od načina decentralizacije politike zapošljavanja na lokalnom nivou se postiže prepoznavanjem ciljnih grupa i delatnosti koje je nužno dodatno finansijski podržati. Ciljevi se kreiraju polazeći od Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja, uz sagledavanje prilika na lokalnom tržištu rada. Kao referentna institucija u ovom domenu, Filijala za zapošljavanje u Zrenjaninu i ove godine pruža stručnu i tehničku podršku pri realizaciji programa zapošljavanja prema lokalnim akcionim planovima“, navode u zrenjaninskoj filijali NSZ.

     

    U opštini Žitište izdvojeno više od šest miliona dinara

     

    Ovogodišnja sredstva za aktivne mere u opštini Žitište iznose 6.375.000 dinara. Od toga je 3.240.000 dinara izdvojila opština Žitište, a ostatak Nacionalna služba za zapošljavanje. Planirano je uključivanje 25 osoba u aktivne mere zapošljavanja. Za subvencije za pokretanje privatnog biznisa opredeljeno je tri miliona dinara, a za subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih lica 3.375.000 dinara.

     

    „U opštini Nova Crnja planirano je uključivanje 12 osoba u programe zapošljavanja. Za ovu godinu opština je opredelila 1,1 milion dinara. Uz sredstva od milion dinara, koja je obezbedila NSZ, ukupan iznos za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja iznosi 2,1 milion dinara. Ovaj budžet je raspodeljen za javne radove i subvencije za samozapošljavanje, odnosno pokretanje malih firmi“, objašnjavaju u filijali u Zrenjaninu.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    U toku je i realizacija mera aktivne politike zapošljavanja na teritoriji opštine Novi Bečej. Lokalni akcioni plan ovde predviđa programe samozapošljavanja, novog zapošljavanja i javnih radova. Opredeljeno je ukupno 7.830.000 dinara, od čega je četiri miliona obezbedila opština. Ukupan broj osoba koje će koristiti aktivne mere na području opštine Novi Bečej je 47.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]