Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Zrenjaninski gimnazijalci u projektu iz oblasti „zelenih“ obnovljivih izvora energije

održivi razvoj

Od ove nedelje, učenici izbornog predmeta Obrazovanje za održivi razvoj, pod mentorstvom profesora Aleksandra Rakite, učestvovaće u projektu koji se bavi temom „zelenih“ obnovljivih izvora energije i koji sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Beogradu, u okviru Alumni projekta „Fulbrajt Alumniste“ profesora Nemanje Stanisavljevića.

 

Ovo je šesta godina zaredom kako se sprovode ovi projekti u srednjim školama širom Srbije. Reciklaža ambalaže bila je tema prve godine, dok su druge godine srednjoškolci saznali više o otpadu kao energentu. Treće godine poseban osvrt bio je na samom konceptu cirkularne ekonomije. Nakon toga su održana onlajn predavanja i radionica o aktuelnoj problematici nastajanja i upravljanja otpadom od hrane i mogućnostima korišćenja ovog tipa otpada sa ciljem zaštite životne sredine. Tema prošlogodišnjeg projekta bazirala se na problemu klimatskih promena.

 

PROČITAJTE JOŠ: Jedno od najmasovnijih đačkih takmičenja: Praznik matematike u OŠ „2. oktobar“

 

– Ovogodišnja tema je osmišljena da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju sa posebnim osvrtom na aktuelnu problematiku „zelenih“ obnovljivih izvora energije. To je trenutno od najveće važnosti imajući u vidu svetske izazove snabdevanja energijom. Učenici i profesori iz 15 odabranih srednjih škola učestvovaće u nizu različitih aktivnosti posebno osmišljenih da dodatno edukuju učenike o relevantnoj temi zelenih obnovljivih izvora energije. Osim u srednjoj školi iz Zrenjanina, projekat se sprovodi i u drugim gradovima širom Srbije. U projekat je uključeno više od 250 učesnika iz cele zemlje – kaže profesor Zrenjaninske gimnazije Aleksandar Rakita.

 

 

Energetski sektor najvažniji deo privrede

 

Deseta u nizu radionica održana je u sredu, 29. marta, a u njoj su učestvovali učenici Zrenjaninske gimnazije.

 

– Projekat se fokusira na edukaciju srednjoškolaca o pojmu „zelene energije“, obnovljivim izvorima energije, njihovom energetskom potencijalu, dostupnim tehnologijama, tome kako učiniti „zelenu“ energiju primenljivom sa najmanjim mogućim uticajem na životnu sredinu, vazduh, vodu, zemljište, biodiverzitet i zdravlje ljudi, kao i o lokalnim i regionalnim akcijama za implementaciju i korišćenje „zelene energije“ – ističe Rakita.

 

Predviđeno je da projekat traje od septembra 2022. do septembar ove godine. Dodatna anketa o projektnim aktivnostima biće realizovana u oktobru i decembru.

 

Predstavnici škole, koje će činiti nastavnik i jedan učenik, biće pozvani na završni događaj na Univerzitetu u Novom Sadu. Projektni tim će organizovati konferenciju na kojoj će predstavnici škola kroz usmenu prezentaciju predstaviti svoju ustanovu i rezultate svog zadatka. Takođe, svaka škola će dobiti sertifikat o uspešnom učešću u projektu, dok će najbolji tim biti proglašen i nagrađen novčanom nagradom.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– S obzirom na to da je energetski sektor najvažniji deo privrede, jačanje obnovljivih izvora energije može imati značajan uticaj na ekonomski, ali i održivi razvoj zemlje. Imajući u vidu ove činjenice, obrazovanje mladih generacija i njihovo aktivno uključivanje u akcije sa tematikom obnovljivih izvora energije čini se sve važnijim u pogledu razvoja „zelenih“ energetskih obrazaca društva – zaključuje Rakita.

 

zrenjaninski gimnazijalci

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak