Društvo Vesti Zrenjanin

Zrenjaninci psihološki stabilniji od građana iz nekih drugih područja

širenje virusa korona
Foto: Pixabay

Građani koji osećaju teskobu usled korona krize, sada mogu da se obrate za pomoć mreži koju čini više od 400 psihoterapeuta iz Srbije. Usluga je dostupna i Zrenjanincima. Portparolka Saveza društava psihoterapeuta Srbije (SDPS) Jovana Pejčinović napominje da građani pomoć mogu da potraže pozivom na broj telefona 19833, opcija 2. Mogu to da učine i putem sajta savezpsihoterapeuta.org ili aplikacije koja će uskoro biti dostupna i u telefonskim prodavnicama – podrskapsihoterapeuta.com

 

Inicijativu „Podrška psihoterapeuta“, besplatne psihološke pomoći građanima, pokrenuo je Savez društava psihoterapeuta Srbije. Pridružila mu se i organizacija terapeuta Asocijacija edukativnih praksi (AEP). Iz Zrenjanina su u ovaj projekat uključena četiri terapeuta, Marina Đurić Josić, Svetlana Savu, Tatjana Ludoški i Jelena Danić. Spisak svih terapeuta uključenih u projekat građani mogu da pročitaju na sajtu Saveza. Na sajtu i aplikaciji građani mogu da zakažu senasu sa terapeutom u bilo koje doba dana, a telefonska linija je svima dostupna svakog dana od 15 do 21 čas.

 

Pročitajte još: Direktor koji je prvi oboleo od korone u Zrenjaninu donirao krvnu plazmu

 

Na izradi aplikacije radio je Igor Graić sa Fakulteta tehničkih nauka, uz podršku Ministarstva za inovacije. Besplatan broj na koji građani mogu da pozovu je ustupilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže za portal zrenjaninski.com Jovana Pejčinović.

 

Jovana Pejčinović: Poželjno je izbegavanje vesti iz rubrike crne hronike

 

Kako navode iz Saveza, od početka inicijative za pomoć se obratilo više od pet stotina građana, a taj broj svakodnevno raste.

 

– Zrenjaninci se najčešće javljaju usled psiholoških problema uzrokovanih strahom od negativnog ishoda cele situacije. Ipak, pokazali su se do sada kao veoma savesni i psihološki stabilniji u odnosu na građane iz drugih, u većoj meri koronom pogođenih područja – ističe Jovana Pejčinović.

 

Ona podseća i na preporuke za lakše prevazilaženje psiholoških problema tokom ove situacije. To podrazumeva praćenje isključivo onih vesti koje pružaju neophodne informacije mera koje se moraju poštovati, uz izbegavanje filmova i sadržaja koji uključuju apokaliptične scenarije. Poželjno je i izbegavanje vesti iz rubrike crne hronike.

 

Istovremeno, SDPS i AEP pozivaju sve koji se osećaju usamljeno i uplašeno i u potrazi su za podrškom da se jave na sajt, aplikaciju ili telefon i poručuju – Niste sami!

 

A na koji način Zrenjaninci mogu da kontaktiraju psihoterapeute, možete PROČITATI OVDE.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM