Društvo Vesti Zrenjanin

Zaštitnik građana zabrinut zbog uznemirujućih primera vršnjačkog nasilja

zaštitnik građana zabrinut zbog vršnjačkog nasilja
Foto: Pixabay

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman Zoran Pavlović čestitao je svim građanima Međunarodni dan tolerancije.

 

– Mi smo složena i pluralna zajednica. U njoj žive pripadnici velikog broja etničkih zajednica. U njoj se govore različiti jezici i ispovedaju različita uverenja. Stoga želim da naglasim da su za dalji razvoj i napredak društva od izuzetne važnosti odnosi međunacionalnog uvažavanja, solidarnosti i tolerancije. U ovoj godini se nizom aktivnosti obeležava tridesetogodišnjica od usvajanja Konvencije o pravima deteta. Zato želim da istaknem važnost tolerancije i za ostvarivanja fundamentalnih prava dece. Potreba da deca uče o toleranciji proizilazi, kako iz složene prirode društva u kome žive, tako i iz potrebe da se vodi smislen i produktivan život. U njemu su individualne i kolektivne različitosti obogaćujući element – navodi Pokrajinski zaštitnik građana u dopisu dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com.

 

Činjenicu da su tokom godine zabeleženi uznemirujući primeri vršnjačkog nasilja Pokrajinski ombudsman je primio sa velikom zabrinutošću. Zabrinutost izazivaju i primeri nasilja i diskriminacije žena, pripadnika LGBT populacije, osoba sa invaliditetom i drugih ugroženih grupa u društvu.

 

– Koristim priliku da sve društvene aktere podsetim na reči iz Uneskove Deklaracije o principima tolerancije. U njoj se kaže da tolerancija nije samo moralna obaveza, već i pravni zahtev. Od poštovanja tog zahteva zavise kako ljudska prava, osnovne slobode i mir, tako i demokratija, vladavina zakona i ukupan napredak – ističe Zoran Pavlović.

 

Pročitajte još: Vojska ugostila srednjoškolce i priredila taktičko – tehnički zbor (Foto)

 

Kao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudman će i ubuduće, a posebno u radu sa mladim ljudima, promovisati toleranciju kao aktivan stav.

 

– Duboko sam uveren da time dajem svoj skromni doprinos obrazovanju građana otvorenih prema drugim kulturama, sposobnih da poštuju slobodu i ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca, spremnih da poštuju princip neagresije i probleme rešavaju nenasilnim sredstvima – zaključuje Pavlović.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz