Društvo Vesti Zrenjanin

ZABRINJAVAJUĆE: Registrovano 13.000 ljudi obolelih od dijabetesa

svetski dan borbe protiv dijabetesa
Foto: Pexels

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra i predstavlja najveću kampanju u svetu posvećenu ovoj hroničnoj bolesti.

 

Svake godine zrenjaninski Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Služba polivalentne patronaže i Preventivnog centra organizovala je akciju besplatnog merenja osnovnih zdravstvenih parametara u marketima “Gomex” u Zrenjaninu i “PerSu” u Ečki. Građani su upoznati sa faktorima rizika za nastanak šećerne bolesti i kako porodica može podržati i pomoći obolelom.

 

Takođe, održano je i predavanje radnicima NIS-a na temu “Šećerna bolest – može se lečiti i uspešno sprečiti”. Predavanje je održala dr Verica Budimir iz Savetovališta za dijabet.

 

Pročitajte još: Zrenjaninski lekari danas slave Svetog Kozmu i Damjana (Foto)

 

Prema proceni Instituta za javno zdravlje, u Srbiji od dijabetesa boluje približno 750.000 osoba, ili 13,2 odsto odraslog stanovništva.

 

Savetovalište za dijabet u Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” iz Zrenjanina postoji od sredine prošlog veka. Kao takav je najstariji u našem regionu. Trenutno u Savetovalištu postoji 13.000 kartona, odnosno registrovanih pacijenata obolelih od šećerne bolesti, i hiljadu kartona pacijenata sa predijabetesom. Rad u Savetovalištu se obavlja kroz redovne preglede i razgovore, ili kroz rad sa pacijentima u malim grupama (od tri do sedam pacijenata). Organizovan je i rad u grupama ili individualno sa pacijentima koji se prevode na insulinsku terapiju u cilju što boljeg savladavanja tehnike ove terapije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM