Društvo Vesti Zrenjanin

Veliki uspeh mladog inovatora: Marko Ćurčin osvojio dve zlatne medalje

marko ćurčin

Na 35. Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“, koji je u oktobru održan u Novom Sadu, učenik Srednje poljoprivredne škole u Zrenjaninu Marko Ćurčin osvojio je dve zlatne medalje. Za pronalazak pod nazivom „Laserski eliminator korova – LEK“ Marko je dobio medalju „Nikola Tesla“, kao i medalju sa Politehničkog fakulteta u Bukureštu.

 

Marko je, inače, iz Tomaševca i pohađa završni razred na smeru veterinarski tehničar.

 

– Osim redovnog školovanja, bavim se raznim hobijima. Jedan od njih je pronalazaštvo. Za „Tesla fest“ sam prijavio svoj pronalazak pod nazivom „Laserski eliminator korova – LEK“. Njegova svrha je uništavanje korova, bez upotrebe herbicida i pesticida. Samim tim bi bilo zaustavljeno dalje trovanje zemljišta i podzemnih voda. To je, inače, jedan od uzročnika kancera i drugih bolesti kod ljudi – priča Marko Ćurčin za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninska kancelarija kompanije Levi9 proslavila sedmi rođendan

 

marko ćurčin

 

U Srednjoj poljoprivrednoj školi ponosni su na uspeh svog učenika.

 

– Marko je veoma kreativan učenik. On je samostalno pokazao inicijativu i svoju ideju predstavio prvo svom razrednom starešini, a zatim i meni – kaže za naš portal direktor škole Vladimir Popov.

 

Ova obrazovna ustanova je preduzela korake u realizaciji Markovog projekta. Takođe se uključila u organizaciju odlaska, kao i višednevnog angažovanja štanda na „Tesla festu“ u Novom Sadu.

 

– Interesantno je da je Marko, kao učenik smera veterinarski tehničar, uradio projekat za temu koja nije specifična za njegov smer, već se odnosi na problem u ratarskoj proizvodnji. Kao školi, bilo nam je važno da učenik na najbolji mogući način predstavi sebe, svoj rad, kao i našu ustanovu. U tome je i uspeo. Prva nagrada je došla kao kruna za Markov uloženi rad, trud i zalaganje, a nama kao potvrda dobre odluke da uvek podržimo učenike u svim aktivnostima i talentima – ističe direktor Popov.

 

Vladimir Popov: Profesori prepoznaju talente svojih učenika

 

On navodi da Srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu podstiče svoje učenike da se uključe u sve vidove nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Veliki broj naših profesora prepoznaje talente učenika. Samim tim ih podstiče ka daljem razvijanju interesovanja i kreativnosti, kako prema stručnim temama, tako i prema umetnosti, sportu, zdravlju, humanizmu… Saradnja sa mnogim ustanovama širi vidike našim učenicima, od poseta pozorištu, muzeju, preko volontiranja i društvenog angažovanja, do poseta drugim stručnim organizacijama i saradnje sa Institutom za evropske poslove u Beogradu – naglašava Vladimir Popov.

 

tesla fest

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.