Društvo Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu promovisan „Priručnik za fizičko i zdravstveno vaspitanje“

priručnik za fizičko i zdravstveno vaspitanje

„Priručnik za fizičko i zdravstveno vaspitanje“, u izdanju Fakulteta za sport i turizam Univerziteta Edukons iz Novog Sada, promovisan je u Gradskoj kući u Zrenjaninu. Reč je o priručniku namenjenom učenicima osnovnih i srednjih škola.

 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura je prilikom promocije knjige podsetio na misao osnivača modernih Olimpijskih igara Pjera de Kubertena. On je kazao da su sport i fizička aktivnost deo nasleđa svakog ljudskog bića i da njihovo odsustvo ne može ničim da se zameni.

 

Pročitajte još: Boks klub Banat dobio novu opremu, stiglo i prvo veliko pojačanje (Foto)

 

– Danas smo svedoci da hipokineza, način života, moderna tehnologija, dovode do povećanja telesnih deformiteta, Dovode do masovnih nezaraznih bolesti, gojaznosti, dijabetesa. Uveravaju nas, međutim, da smo mi sve više sportska nacija. Ipak, brojna naučna istraživanja pokazuju da smo sve manje zdravi. Mislim da ovaj priručnik treba da približi tu distancu između „zdrave“ i „sportske“ nacije – poručio je Salapura.

 

Nema pravih efekata bez dvočasa fizičkog vaspitanja

 

Jedan od autora priručnika prof. dr Dušan Perić rekao je da je po prvi put na ovakav način pedagozima ponuđeno neko pisano štivo. Ono bi nastavu fizičkog vaspitanja moglo da stavi u rang s drugim predmetima, koji se uče iz udžbenika.

 

Perić je objasnio da treba generalno menjati svest o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću i o značaju nastave fizičkog vaspitanja. Ova nastava bi trebalo da bude svakodnevna, u pravoj meri i s pravim sadržajima. To je, međutim, kod nas ograničeno brojnim drugim faktorima. Između ostalog, nepostojanjem odgovarajuće školske i sportske infrastrukture, brojem nastavnika, prostornim i materijalnim ograničenjima.

 

– Nažalost, čas od 45 minuta je teorijska besmislica. Nema pravih efekata bez dvočasa fizičkog vaspitanja. I to svakoga dana, a ne dva ili tri puta nedeljno. To je naučno dokazano – istakao je Perić.

 

„Priručnik za fizičko i zdravstveno vaspitanje“ predstavljen je u Zrenjaninu u organizaciji Društva pedagoga fizičke kulture, Saveza za školski sport i Sportskog saveza grada Zrenjanina, a uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz