Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom (Foto)

svetski dan osoba sa daunovim sindromom

U organizaciji Osnovne i srednje škole „9. maj“, a uz podršku kompanije Gomex, danas je na Trgu slobode u Zrenjaninu obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Tradicionalna šetnja kroz centar grada održana je i ove godine.

 

U šarenim ili rasparenim čarapama, u šetnju su krenuli mališani iz više gradskih vrtića i učenici osnovnih škola, kao i predstavnici Gomex-a i drugi. Šarena kolona je prodefilovala Ulicom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, noseći transparente sa porukama podrške osobama sa Daunovim sindromom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Hipokratija – vaša prečica do najboljih lekara

 

Na samom kraju šetnje, ka nebu je poletelo mnoštvo šarenih balona.

 

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom je ustanovljen 2006. godine. Simbolično je izabran 21. mart, jer je cilj da se ukaže na jedinstvenost trizomije 21. para hromozoma koji uzrokuju ovaj sindrom. Nošenje šarenih, rasparenih čarapa na ovaj dan simbolizuje različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Učenici Muzičke škole pokazali izuzetnu humanost: Novac preusmerili za lečenje devojke

 

Cilj obeležavanja ovog dana je buđenje svesti i razumevanja i međunarodna podrška kako bi se poštovala prava ljudi s Daunovim sindromom i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvalitet života.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak