Društvo Vesti Zrenjanin

Tomislav Stevanović odavno protiv neracionalne upotrebe anitibiotika

injekcija
Foto: Pixabay

Danas je Evropski dan racionalne upotrebe antibiotika, a cela nedelja, i to u celom svetu, posvećena je ovoj važnoj temi.

 

Jedan od prvih zrenjaninskih pedijatara koji se svesno i aktivno suprotstavio neracionalnoj upotrebi anitibiotika, i to još pre 40 godina, jeste dr Tomislav Stevanović.

 

– Pre 40 godina antibiotici su se deci prepisivali i kad je trebalo i kad nije – kaže dr Stevanović za portal zrenjaninski.com. – Te generacije naprimale su se injekcija, a ove današnje neće znati šta je injekcija, i to je dobro. Koliko znam, danas se u Dečjem dispanzeru injekcije skoro i ne prepisuju. Ili se prepisuju vrlo, vrlo retko. Svest o racionalnoj upotrebi antibiotika za ovih 40 godina porasla je toliko da danas i roditelji i lekari znaju mnogo više o tome kako nekontrolisana upotreba antibiotika dovodi do rezistencije. Rezistencija na antibiotike može da izazove velike probleme – ističe dr Stevanović.

 

Tomislav Stevanović: “Rukovodio sam se savetima vrhunskih lekara”

 

Naš sagovornik navodi da se pre četiri decenije rukovodio savetima vrhunskih lekara iz Instituta za majku i dete.

 

– Oni su već tada imali problema sa rezistencijom na antibiotike. Meni se činilo da su to dobri saveti i njih sam se pridržavao. Ali, u to vreme, roditelji su dolazili sa zahtevom da se detetu prepiše anitibiotik. Dođu i kažu – prepišite injekcije, da brže prođe bolest. Nisam protiv antibiotika, ali prvo se mora utvrditi da li je infekcija virusna ili bakterijska. Izvadi se bris, pa se onda dalje leči. Nisam baš bio omiljen u to vreme, ni kod kolega ni kod roditelja, ali, evo, vremenom se svest podigla. Danas svi mnogo više znamo o antibioticima, mada ima lekara koji i danas antibiotik lako prepisuju – kaže dr Stevanović.

 

Pročitajte još: Zaštitnik građana zabrinut zbog uznemirujućih primera vršnjačkog nasilja

 

Situacija sa neracionalnom upotrebom antibiotika je, smatra dr Stevanović, neuporedivo bolja nego pre samo jedne decenije. I u našem gradu, ali i na nivou Srbije.

 

– U Srbiji je upotreba antibiotika u poslednje dve godine smanjena za 30 odsto. Međutim, i dalje smo u vrhu evropskih zemalja sa najvišim procentom rezistentnih izolata. To znači da ima još posla – zaključuje dr Tomislav Stevanović.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM