Društvo Vesti Zrenjanin

Svečanost u Rimokatoličkoj katedrali povodom značajnog jubileja

svečanost povodom 990 godina od osnivanja čanadske biskupije

U Zrenjaninu je ove godine, u okviru skromne svečanosti, obeležen značajan jubilej – 990 godina od osnivanja Čanadske biskupije.

 

Na svečanosti upriličenoj u Rimokatoličkoj katedrali u Zrenjaninu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet je kazao da 990 godina obavezuje sadašnje generacije da ispisuju istoriju u ovom delu prastare Čanadske biskupije.

 

On je, tom prilikom, sažeo istorijat biskupije koju je osnovao sveti Stjepan Kralj. Govorio je i o životu i delu zaštitnika biskupije svetog Gerarda.

 

PROČITAJTE JOŠ: I ove školske godine biće refundirani troškovi prevoza studenata

 

– Sveti Gerard je bio istinski vernik. Tokom života je otvorenog srca primao sve što je od njega tražio Gospod. Voleo je mir i tiho razmišljanje, ali kada ga je sveti Stjepan imenovao za biskupa i poverio mu Čanadsku biskupiju, organizovao je prve škole, osnovao župe, propovedao je hrišćansku veru… Za nju je kasnije i mučenički umro – naglasio je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet.

 

svečanost povodom 990 godina od osnivanja čanadske biskupije

 

Zajednička misa za učenike dva đačka internata

 

On je istakao da vernici mole Boga da nas sve zaštiti od epidemije koronavirusa, kao i da se mole za decu i mlade i njihove učitelje.

 

– U trenutnoj situaciji želeo bih da istaknem da se molimo za još dve posebne grupe. Molimo se za one koji su ostali bez posla zbog epidemije i one koji žive sami. Nosimo ih u svojim molitvama, ali im takođe aktivno pomažemo svojom prisutnošću i najbolje što možemo – poručio je biskup.

 

U Zrenjaninskoj biskupiji, inače, tradicionalno se krajem septembra održava zajednička misa za učenike dva đačka internata povodom početka nove školske godine. Ove godine, učenice Internata za devojke „Karolina Satmari“ i momci iz Internata za dečake „Emaus“ pojavili su se u velikom broju na svečanoj misi koju je biskup održao zajedno sa svojom oltarskom braćom.

 

Relikvija je stajala pred likom svetog Gerarda, pred kojim su vernici izrazili svoje poštovanje samo naklonom ili kratkom molitvom.

 

svečanost povodom 990 godina od osnivanja čanadske biskupije

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz