Društvo Vesti Zrenjanin

Skrining aneurizme abdominalne aorte na Radiološkom odeljenju

dr igor končar i dr vanja kunkin
Dr Igor Končar i dr Vanja Kunkin

Četiri bolnice u Srbiji, pored ostalih i Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina, uključene su u projekat u okviru kog će se obavljati skrining aneurizme abdominalne aorte, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u toj zdravstvenoj ustanovi.

 

Pomoćnik direktora Opšte bolnice dr Vanja Kunkin i dr Igor Končar iz Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije najavili su ove preglede i ukazali na njihov značaj.

 

Dr Vanja Kunkin je istakao da će pregledi trajati tri meseca, odnosno tokom juna, jula i avgusta, i da će se sprovoditi na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. Ciljna grupa su pušači stariji od 65 godina, i muškarci i žene, jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pregledi pacijenata sa psorijazom: Zainteresovanost građana bila velika

 

Zakazivanje se obavlja svakog radnog dana, od 8 do 12 časova, na broj telefona 023 513 328.

 

Dr Igor Končar je istakao da je ideja da se sprovede istraživački projekat, kako bi se utvrdilo kolika je učestalost ove bolesti u našoj populaciji. Što se tiče dosadašnjih podataka, prošle godine je u Srbiji operisano 400 bolesnika koji su imali aneurizmu trbušne aorte, od kojih je stotinu hitno operisano, sa jakim bolovima ili im je već pukla aorta.

 

– Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je od 30 do 50 odsto. Od 300 operisanih bolesnika, a koji nisu znali da imaju aneurizmu, smrtnost je dva do tri odsto. Ova statistika je najbolja ilustracija koliko je važno da se na vreme otkrije oboljenje – kazao je dr Končar, uz napomenu da ono ne može da se leči lekovima i da se ne operiše odmah kada se otkrije, već se gleda njen prečnik i procenjuje rizik od pucanja.

 

Šta je aneurizma?

 

Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob (preko 65 godina). Oboljenje je češće kod muškaraca, ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje starenjem. Aorta, kao krvni sud, postepeno raste i ne pravi nikakve simptome. Brzina rasta je tri do pet milimetara godišnje. Da bi dostigla pet centimetara, kada je za operaciju, treba da prođe oko deset godina. Prve tegobe koje nastanu su jaki bolovi, kada još ne dođe do pucanja. Često se dešava da su bolovi toliko jaki i da u kratkom vremenu dođe do pucanja, i tada je smrtnost velika.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz