Društvo Vesti Zrenjanin

Pregledi pacijenata sa psorijazom: Zainteresovanost građana bila velika

preventivni pregledi u opštoj bolnici

U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina 24. maja su bili organizovani pregledi pacijenata sa psorijazom – bez uputa i besplatno.

 

Pored lekara zrenjaninske bolnice, dr Gordane Đurić, dr Dragane Dujin Bajat i dr Matild Čeke, preglede je obavljala i profesor dr Zorica Gajinov iz Kliničkog centra Vojvodine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ovo su najnovije korona brojke: Registrovana 23 nova slučaja zaraze

 

„Zainteresovanost građana je bila velika, a pregledano je 35 pacijenata. Oni koji iz nekog razloga nisu uspeli da obave ovaj pregled, to mogu učiniti svakodnevno uz uput izabranog lekara. Većinom su se javljali pacijenti oboleli od psorijaze koji su se godinama lečili sami, bez stručnog nadzora. Na pregledu im je zakazan kontrolni termin, tako da će nastaviti adekvatno lečenje uz stručni nadzor, a polovina njih je za sistemsku terapiju“, saopšteno je iz Opšte bolnice Zrenjanin.

 

Šta je psorijaza?

 

Psorijaza je bolest koja osim promena na koži u vidu crvenila, ljuspica i svraba, daje i sistemske manifestacije i značajno utiče na kvalitet života obolelih. Kod težih oblika psorijaze mogu se javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijatični artritis, zapaljenske bolesti creva. Zbog izraženih promena na koži, pacijenti se suočavaju sa stigmatizacijom, što dovodi do izolovanosti, anksioznosti i depresije pacijenata.

 

Mogućnosti lečenja psorijaze danas su mnogo veće nego pre nekoliko godina. Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze koji nisu odgovorili na konvencionalnu sistemsku terapiju. Odgovarajućim i pravovremenim lečenjem, bolest se drži pod kontrolom, povlače se promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja. Ono što je veoma značajno za pacijente – poboljšava se kvalitet života, omogućavaju se nesmetane socijalne i profesionalne aktivnosti.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Rasprostranjenost psorijaze je dva odsto u opštoj populaciji, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih. Oko 20 – 30 odsto pacijenata ima umerenu i tešku formu psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući biološke lekove.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • bila je to samo reklama… organizacija je bila užasna , standardna terapija, bez novih tretmana kako je najaviljivano …
    sve u svemu jedno veliko ništa.

sinovoz