Društvo Vesti Zrenjanin

Sa simpozijuma poručeno: Rušenje napuštenih crkava ne dolazi u obzir

katolička crkva

U organizaciji Međunarodne biskupske konferencije, Rimokatoličke crkve u Srbiji i Zrenjaninske biskupije, u Zrenjaninu je danas održan simpozijum „Sveta stolica i pitanje crkava koje se ne koriste“.

 

Teme o kojima je bilo reči su stanje napuštenih crkava, uređenje sakralnih prostora, zakonodavstvo koje propisuje Katolička crkva o zapustelim crkvama i sudbina crkava Podunavskih Švaba.

 

PROČITAJTE JOŠ: Arača je stara oko 800 godina, u njenom očuvanju učestvuje i Vlada Mađarske

 

Skupu su, pored ostalih, prisustvovali predstavnik Odeljenja za kulturu Svete stolice Vatikana Moreira Azevedo, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i brojni visoki crkvenodostojnici i sveštenici Katoličke crkve iz zemlje i inostranstva.

 

– Rušenje crkava ne dolazi u obzir. Potrebno je da se one obnove gde je to moguće, uz pomoć lokalnih samouprava i zajednica. Tamo gde nije moguće, treba urediti sakralne prostore tako da oni služe lokalnoj zajednici, da se ti prostori stave u funkciju društva. Pokrajinska vlada je spremna da pomogne – istakao je Ištvan Pastor.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Katolička crkva u Srbiji ima više crkvi i sakralnih objekata koji su u jako lošem stanju. Posle Drugog svetskog rata došlo je do promene sastava stanovništva, posebno u Vojvodini, gde je živelo preko 400.000 Podunavskih Švaba.

 

– Puno crkava je ostalo bez vernika, a mnoga sela su ostala sa malo njih. Zato sada u Banatu, Bačkoj i Sremu ima puno zapuštenih verskih objekata – kazao je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • A, DA LI SU REKLI, KOLIKO JE, POSLE1945. SRUŠENO KATOLIČKIH CRKAVA, U BANATU, VOJVODINI!?
    PITANJE IZ ELEMIRA!

sinovoz