Region Vesti Zrenjanin

Arača je stara oko 800 godina, u njenom očuvanju učestvuje i Vlada Mađarske

arača
Arača

U Skupštini AP Vojvodine, u organizaciji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, juče je održana stručna rasprava o projektu „Konzervacija i unapređenje crkve u Arači i njene okoline prema nasleđenom stanju“. Ovom prilikom su sumirani dosadašnji rezultati u revitalizaciji srednjevekovnog zdanja Arača, koje se nalazi u okolini Novog Bečeja.

 

Govoreći o složenosti poduhvata restauracije i konzervacije te crkve, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je istakao da je u ovom procesu puno učesnika iz dve države, iz različitih nivoa vlasti, kao i stručnjaka iz različitih oblasti. On je naglasio da je cilj jučerašnjeg skupa sagledavanje do sada postignutih rezultata istraživanja i donošenje odluka u odnosu na predstojeće korake.

 

PROČITAJTE JOŠ: Menja se namena parcele: Umesto parkinga stambeno-poslovni objekat

 

– Mislim da je izuzetno važno da radovi kontinuirano napreduju. Veliki deo njih može se obaviti samo ako su za to stvorene pretpostavke u finansijskom, organizacionom i svakom drugom smislu. Ova crkva stara je oko 800 godina i predstavlja spomenik evropske prošlosti ovog prostora. Oko crkve su na 70 hektara različiti slojevi ostataka naselja. Njihovo otkrivanje i činjenje dostupnim javnosti od velikog je kulturnog, turističkog i privrednog značaja za ovaj region – rekao je Pastor.

 

stručni skup

 

Mađarska do sada dala više od 600 miliona dinara

 

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal istakao je da postoji dogovor Opštine Novi Bečej, AP Vojvodine i Republike Srbije o pružanju finansijske podrške projektu. Takođe, i Vlada Mađarske je do sada dala više od 600 miliona dinara.

 

On je rekao da je veoma važno da postoji dogovor o međusobnoj saradnji i podršci. Kako je naveo, nije dovoljno samo konzervirati objekat i izgraditi turistički centar. Neophodno je i obezbediti potrebnu infrastrukturu u vidu električne energije, prilaznog puta i slično.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ovo je drugi stručni skup ove godine koji organizuje Nacionalni savet mađarske nacionalne zajednice povodom projekta „Konzervacija i unapređenje crkve u Arači i njene okoline prema nasleđenom stanju“. Do sada su predstavljeni rezultati geofizičkih istraživanja, laserskih snimanja i trodimenzionalni model ovog značajnog spomenika srednjovekovne arhitekture, a koji su zajedno uradili Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Institut „BioSens“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.