Društvo Vesti Zrenjanin

Prva nagrada na konkursu “Digitalni čas” za nastavnicu i đake iz Orlovata

smiljana novakov
Nastavnica Smiljana Novakov sa učenicima škole u Orlovatu

Nastavnica Osnovne škole „Uroš Predić“ iz Orlovata Smiljana Novakov osvojila je prvu nagradu na konkursu „Digitalni čas“, koju je u ovoj školskoj godini raspisalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Ona je nagradu osvojila za rad u oblasti matematike, računarstva, informatike i tehničkog obrazovanja.

 

Nagrađeni rad kreiran je sa učenicima Osnovne škole “Uroš Predić” iz Orlovata. Rad pod nazivom „Budi u toku sa prirodom i tehnologijom“ ima za cilj da učenicima ukaže na veliku potrebu čoveka da živi sa prirodom, a da tehnologiju koristi kako bi prirodu sačuvao i od nje dobio najbolje.

 

– Kada u nazivu rada kažemo tok, mislimo na tok naše reke Tamiš i tok razvoja tehnologija. Da bi povezao ova dva segmenta, učenik mora biti u toku i sa prirodom i sa modernim tehnologijama. U radu se podstiče razvoj kritičkog mišljenja i preduzetničkog duha. Učenici su definisali šta su im problemi u selu i da li i na koji način mogu da ih reše koristeći IT alatke. Neka od pitanja na koja su ukazali su smeće na obali Tamiša, kako povećati broj turista… – kaže Smiljana Novakov za portal zrenjaninski.com.

 

smiljana novakov

 

Svečano uručenje diploma u Skupštini grada Beograda

 

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić čestitala je nastavnicima koji su osvojili nagrade na konkursu „Digitalni čas“. Svečano uručenje diploma upriličeno je u Skupštini grada Beograda. Matić je tom prilikom poručila da je uloga nastavnika od izuzetnog značaja u usmeravanju učenika u digitalnom okruženju.

 

– Procene su da će čak 65 odsto dece koja sada idu u školu obavljati poslove u budućnosti koji trenutno ne postoje. Zbog toga je važno da budu pripremljeni za novo doba, i socijalno i profesionalno – kazala je Matić.

 

Pročitajte još: Bliži se kraju dvogodišnji projekat „Zajednički otisak“ namenjen mladima

 

S druge strane, istraživanja pokazuju da 40 odsto učenika ne koristi internet za školske zadatke.

 

– Vi svako spadate u one koji se trude da deca iskoriste sve potencijale novih tehnologija. Upravo sa tim ciljem je i pokrenut konkurs “Digitalni čas”. Želja nam je da vas podstaknemo da pokažete deci da računari i pametni telefoni ne služe samo za igru. Oni mogu da im olakšaju učenje i učine ga zanimljivijim – navela je Matić u obraćanju nagrađenim nastavnicima.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM